Muistot talteen Oot niin ihana -vauvakirjaan

keskiviikko 11. tammikuuta 2017Meidän vauva on kuulkaas jo ihan kohta 4 kuukautta. Tällä viikolla hän oppi kääntymään ja tarttuu myös esineisiin. Taitojen oppiminen on hienoa, mutta hänen kanssaan jaetut hetket vieläkin enemmän. Me olemme saaneet mitä ihanimman lisän perheeseemme.
 Esikoisen ajoilta tiedän, että moni asia jonka ajattelee muistavansa aina, saattaakin kaiken keskellä unohtua, kun arki on on niin täyttä ja kun vaiheita tulee ja menee. Näitä hetkiä tallettaa sydämeen ja muistoihin, ja onhan arjessa niitäkin juttuja, jotka sillä hetkellä haluaisikin vain unohtaa. Vauvakirja on paras apu säilöä ihanat muistot ja ne harmitkin (jotka kummasti vähän etäämmältä naurattaakin), niin että niihin voi palata vielä vuosien jälkeenkin.


Sain jo loppukesästä odotusaikana vauvalle tämän Oot niin ihana -vauvakirjan*, aivan uunituoreena, kun se oli juuri ilmestenyt. Ehkä olet kuullutkin tästä kirjasta tai se teiltä jo löytyy, sillä siitä on tullut niin suosittu, että ensimmäinen painos myytiin jo loppuun. Uusi painos julkaistaan kuitenkin jo ihan pian helmi-maaliskuussa. Syy siihen miksi tämä kirja on niin suosittu, on varmasti se, että tämä vauvakirja on toteutettu yhteisöllisesti. Sekä ulkoasu että sisältö on suuniteltu yhdessä sen käyttäjien kanssa. Kehitystyö jatkuu ja uusia sivuja on kehitteillä. Yhteisöllisyys jatkuu tässäkin vaiheessa, joten esimerkiksi Oot niin ihana -facebook sivuilla voi osallistua kirjan tekemiseen, kommentoimalla työn alla olevia sivuja ja heittämällä vaikka ihan uusia ideoitakin.Sivutuotteitakin on; tällä hetkellä postikortti ja neuvolakortin suoja, sekä ihan juuri on ilmestynyt myös juliste. Minä olen säilyttänyt neuvolakorttisuojassa myös ultrakuvia. Kun vauva-aika on ohi voi tässä suojassa laittaa nekin kirjan laatikkoon talteen. Sisustajana toivoisin itse kirjaan myös sivua vauvanhuoneelle/nurkkaukselle. Vauvanvaatteet on myös niin söpöjä, että oma sivu niillekin olisi kiva.


Kirja on kätevässä laatikossa, jossa se pysyy siistinä. Laatikko on ollut toimiva myös siksi, että esim. valokuvia voi laittaa laatikkoon talteen, vaikka niitä ei ehtisikään heti sivuille liimata. Siellä ne kuitenkin pysyvät tallessa. Tästä laatikosta voi tehdä myös vauvamuistoboksin, johon voi säilöä myös sellaisia vauvamuistoja, jotka eivät kirjan sivuille mahdu, kuten niitä söpöjä ensimmäisiä vaatteita. Vauva vuotta on meillä vielä paljon jäljellä, mutta olen kuitenkin sellaista jo hahmotellut. Oman toteutukseni vauvamuistoboksista esittelen teille siis vielä erikseen.Olen seurannut tämän vauvakirjan syntymistä sen ihan alkumetreiltä saakka.
Yksi tämän kirjan kantava ajatus on heti alusta asti ollut se, että se soveltuu kaikenlaisille perheille. Sivut jättävät paljon vapautta, niin että ne voi täyttää juuri niin kuin jokaiselle perheelle parhaiten sopii. Irtosivuja voi järjestellä miten haluaa, ja tulostettavia sivujakin on. Lisäsivupaketti on työn alla, ja toki lisäsivuja voi tehdä itsenkin niin kuin minäkin tein esim. odotuskuvia varten.
Aloitin kirjan täyttämisen jo raskausaikana odotussivusta ja tallensin siihen raskauden tunnelmia ja -vaiheita. Ihan yhtä hyvin tälle sivulle adoptioperhe voisi tallettaa omanlaisensa odotustarinan.


Kirjassa on mukana myös paljon ns.vapaita sivuja joissa aihetta ei ole rajattu. Jokaisessa sivussa on jujunsa, joka oikein houkuttaa luovuuteen. Marmoroidulle sivulle minä tein veljesten sivun mustavalkoista kuvaa ja veljeydestä kertovaa lainausta käyttäen.

 Olen ryhtynyt ottamaan vauvasta aina kuukausittain samantyyppisen kuvan. Tästä kirjasta löytyy myös sivut eri kuukausille, ja niihin olen kuvan lisäksi kirjannut kehityksen kyseisen kuukauden tärkeitä hetkiä. 3kk kuvakin on jo paikoillaan, mutta tässä kuvassa ympärillä on vasta hänen ensimmäisenä joulunaan lahjaksi saatuja palikoita. Pitäisikin kirjata ylös tärkeät hetket, koska nyt saadankin ottaa jo 4. kuukauden sivu esiin. Kun koko ensimmäisen vuoden sarja on koossa, näistä on hauska katsoa kasvua ja kehitystä sekä palata muistoihin.
Tässä vauvakirjassa on niin paljon ihanaa, nimi mukaan lukien, että en lakkaa olemasta siitä innostunut. On ollut aina hauska ottaa esiin se kulloinkin ajankohtainen sivu ja miettiä miten sen toteuttaisi. Oot niin ihana -kirjassa on tällä hetkellä valmiina yhteensä 42 sivua, ja kaikki voi nähdä esim. täältä. Meillä otetaan seuraavaksi esiin syömään -sivu, sillä täällä on maisteltu jo vähän kiinteitä.

Innoissani olen myös siitä, että vaikka kirja on siis käytännössä loppunmyyty, niin yksi kirja on laitettu jemmaan ihan sitä varten, että saan sellaisen arpoa jollekin teistä. Seurailkaa siis blogia viikonloppuna, kun arvonta starttaa.


*Yhteistyö

5 kommenttia:

 1. Ihania ideoita sinulla vauvakirjaan ja kauniita kuvia. Tästä saa vähän inspistä oman 3kk tytön kirjaan😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oot niin ihana -kirjan täyttäminen on kyllä kivaa puuhaa. Kiva jos sait näistä inspiraatiota. 😊

   Poista
 2. Mistä nuo ihanat palikat ovat? Harmi kun poika on jo jotta 3vuotias. Tuo olisi ollut täydellinen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mullakin esikoinen on kohta 3 ja mietin, että pitäisikö silti hankkia hänellekin sen perinteisen vauvakirjan lisäksi oma Oot niin ihana -kirja. Palikkoja valmistaa Siluettiverstas.

   Poista
 3. Aivan ihana vauva ja kirja :) miten tuo portaikko on tehty, laittaisitko viestiä sipsi@iki.f

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!