Rapujuhlien tunnelmia ja vinkkejä

sunnuntai 8. syyskuuta 2019



Me vietimme viikko sitten ystävien kanssa rapujuhlia heidän uuden kotinsa lasitetulla terassilla, ja päätin palata vielä näihin loppukesän tunnelmiin täällä blogissa. Blogihan on ollut pitkällä suunnittelemattomalla tauolla, ja toki tähän väliin on mahtunut monia hetkiä, joita olisi ollut kiva teidän kanssa jakaa. Ehkä palaan joihinkin, mutta ainakin lupaan seuraavassa postauksessa palata tarkemmin kuulumisiin. Nyt kuitenkin blogipaluunkin kunniaksi ensin vähän tällaisia juhlatunnelmia.






Ystävien uuden kodin terassi on niin kauniisti sisustettu, ja kuvien ulkopuolelta voin kertoa, että niin on myös heidän koko kotinsa. Tunnelma terassille syntyi uusista terassikalusteista, istutuksista ja kaisloista suuressa korkeassa maljakossa, sekä elokuisen illan hämärtyessä myös lyhdyistä ja muista tunnelmavaloista. 


Ystäväni oli laittanut rapujuhlakattaustakin jo pitkälle, kun me (vähän myöhässä) saavuimme. Hän oli toteuttanut siihen monta kivaa ideaa, joista poimin muutamia rapujuhlien kattausvinkkejä nyt teillekin. Listasta löytyy myös meidän rapujuhlien menu ja muita vinkkejä rapujuhlien järjestämiseen.



Vinkkejä rapujuhlien järjestämiseen:

1. Järjestäkää juhlat yhdessä

Täytyy myöntää, että meillä kenelläkään ei ole kokemusta rapujuhlaperinteistä lapsuudesta saakka. Sen sijaan olemme huippuhyviä keksimään kaikenlaisia syitä pienten juhlien järjestämiseen, ja siinä perinnettä riittää jo monien vuosien ajalta. Yleensä napataan juuri joku tällainen sesonkiin sopiva teema. Juhlat järjestetään aina kulloistenkin voimavarojen mukaan, niin että näistä juhlista kenenkään ei tarvitse stressata. Tarkoitus on, että oikeasti saadaan piristystä arkeen, eikä toisin päin. Tärkein pointti onkin, että juhlat laitetaan aina pystyyn yhdessä, tehtäviä jakaen ja yhdessä tehden.


2. Loihdi tunnelmaa ja runsautta kattaukseen

Kattauksen runsas loppukesän tunnelma syntyi erityisesti rönsyilevästä kukkakimpusta, lilan, vihreän ja valkoisen sävyissä. Ravut itsessään ovat koriste jo sinällään. Värimaailmaan kuului siten tietysti myös ravunpunainen. Äkkiseltään aika monta väriä, mutta silti kokonaisuus oli harmoninen, kun kaiken pohjana oli harmaa pöytä, ja astioissa oli vain valkoista posliinia ja kirkasta lasia. 


3. Laita servietit lasipurkkeihin

Rapujuhlakattauksessa on hyvä huomioida se, että rapuperkeet saa johonkin. Jokaisella oli sitä varten lasipurkki. Erityisen kiva idea oli, että pellavaservietit oli mytätty lasipurkkien sisään.


3. Muista rapukauluri ja -veitset

Kun ideoimme ystävieni kanssa näitä juhlia, lupasin tuoda rapukaulurit ja -veitset mukanani. Totesimme, että koska vietämme rapujuhlia aina yhdessä, ei niitä kannata molempien hankkia. Olen aikoinaan hankkinut kaulurit ja veitset, kun järjestimme ensimmäiset rapujuhlat. Päädyin silloin kertakäyttöisten sijaan kankaisiin, koska ajattelimme jo silloin, että rapujuhlista tulee perinne. Veitsi laitettiin tällä kertaa lasipurkkiin pystyyn ja kaulaliina rennosti tuolin selkänojalle. Kertakäyttöisetkin kaulurit voivat tulla tarpeeseen, jos vieraita on paljon.


Rapujuhlien menu

Kukkakaali-valkosipuli-västerbottenjuustokeitto

Kanttarellipiirakka


ja tietysti itse SAKSINIEKAT paahtoleivän kanssa


sekä jälkiruoaksi 

Kaura-omenapaistosta ja jäätelöä







 Lapsille katettiin terassille ihan ensimmäisenä omat herkut, koska oletus oli, että lapset eivät arvosta kovinkaan korkealle meidän aikuisten herkkuja. Saksiniekat kyllä kiinnostivat kaikkia, mutta meidän isompi poika pääsi yllättämään siinä, että hän oikeasti tykkäsi ravuista myös ruokana.
Kahden lapsiperheen rapujuhlissa snapsit jätettiin väliin, ja ruoan kanssa nautittiin lasit hyvää viiniä. Pienen juhlaväen mentyä nukkumaan jatkoimme iltaa terassilla vielä pitkään lämpimässä säässä ja naapurista kantautuvasta livemusiikista nauttien, heilläkin kun sattui olemaan juhlat samana iltana.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!