Asuntomessut 2015: Kolme suosikkia

maanantai 10. elokuuta 2015

Eilen päättyivät Vantaalla asuntomessut vuosimallia 2015. Plania talollahan vierailin jo ennen messuja (klik), mutta lähes kaikki muut kohteet kävimme miehen kanssa läpi toiseksi viimeisenä messulauantaina. Mehän olemme oikein asuntomessuammattilaisia sillä olemme tainneet koluta läpi kaikki asuntomessut vuodesta 2003 alkaen. Ihan oikeasti, ihmettelimme tätä itsekin. Emme siis ainakaan voi väittää, että ei oltaisi koskaan haaveiltu talosta. Jossain vaiheessa asuntomessuista vain tuli meidän joka vuotinen kesäohjelma. Laskimme myös, että olemme käytännössä remontoineet (enemmän ja vähemmän) 6 vuotta putkeen. Huh! Tyypilliseksi asuntomessukävijäksi mielletään kai omakotitaloa suunnittelevat tai rakentavat ihmiset, mutta kaikista messuvuosista huolimatta sellaiseksi me lukeudumme vasta nyt. Minusta suurin osa ihmisistä käy asuntomessuilla oikeasti kyllä ihan eri syistä kuin siksi, että he juuri rakentaisivat. Suurempi osa remontoi, ja vielä suurempi osa sisustaa ja vieläkin suurempi osa hakee vain inspiraatiota, ehkä vain ajanvietettä. 
Hassua, että vielä viime vuoden messuilla mekään emme silti tienneet, että aiomme laittaa kotimme myyntiin, puhumattakaan siitä, että näiden messujen aikaan taloprojekti on jo kovassa vauhdissa. Kuvittelin, että katselisin nyt jotenkin eri silmällä messuja kuin aiemmin, mutta enpä oikeastaan. Totta kai sitä oli ehkä nyt vähän kiinnostuneempi talojen arkitehtorisista ratkaisuista, mutta toisaalta itse talon suunnitteluvaihe on meilläkin jo takana päin, joten ajatukset ovat taas jo enenmmän sisustuksellisissa ratkaisuissa. Kuvailin toki taloprojektia ajatellen pintamateriaaleja, kiinteitä valaisimia, portaita, ranskalaisten parvekkeiden kaideratkaisuja, ulkopaneelien profiileja jne... 
ja monissa kohteissa oli kauniita ja toimivia yksittäisiä sistusratkaisuja. Silti innostuin ja insproiduin eniten niistä kohteista, joissa oli eheä sisustuksellinen kokonaisuus läpi koko talon. Suosikeiksini  nousivat kolme kohdetta: LakkaLaine, Potius Isokivi A sekä Urban Villa 1, joiden tyyli tavalla tai toisella eniten keskustelee oman sisustustyylini kanssa, vaikka ei sitä täysin vastaisikaan.  

Lakkalaine

Tämän kohteen valmistumista olin seurannut kohteen sisustussuunnittelijan Sanna Pälkäneen Inspired by love -blogissa jo etukäteen. Hän pääsi Vepsäläisen sisustussuunnittelijana oikean unelmaprojektin kimppuun. Etukäteen näkemäni kuvat lupailivat hyvää, ja kohde olikin messujen se kohde, jonka kohdalla tuli eniten WOW!-efekti. Vaikka omaan kotiin en näin prameaa tyyliä tavoittelekaan, niin minua puhutteli tämän kohteen tyylikkyys. Toisaalta kohde oli harmoninen ja toisaalta mustan ja valkoisen kontrasti oli moderni ja jopa maskuliininen. Sanna oli luonut kohteeseen upean tunnelman. Juuri tällaista haluaa nähdä messuilla, jotain muuta kuin punatulkkutyynyt ja lammaspehmolelun aikuisten makuuhuoneen sängyn päällä. Valitettavasti nekin näillä messuilla saattoi nähdä.
Yksityiskohdista silmääni osui heti Flossin moderni kattovalaisin, joka tässä kohteessa oli korkeassa eteis/aulatilassa ottamassa vieraat tyylikkäästi vastaan.
Tämä valaisin on ollut ajatuksissani pitkään. Joku ehkä muistaa sen täältä haavelistaltakin. Kyseinen valaisin löytyi näiltä messuilta itseasiassa kahdesta kohteesta, joista toinen löytyy tämän listani lopusta kohteesta Urban Villa 1. Oli kiinnostava nähdä valaisin kahdessa erilaisessa tilassa.

Potius Isokivi A Potius isokivi A oli heti ensi vilkaisulla hengittävä kokonaisuus. Tämä kohde on nuoren parin projekti. Sisustussuunnittelu on tulevan asukkaan Pauliina Nelimarkan jälkeä. Kohteessa oli luotettu melko minimaalistiseen mustavalkoiseen tyyliin, jota tarkasti harkitut yksityiskohdat pehmentävät. Messinkiset hanat ja muutamat muut messinkiset yksityiskohdat ovat kuin korut muuten hillityssä kokonaisuudessa. Tämä kohde oli selkeä, ilmava, raikas ja moderni.

URBAN VILLA 1
 Lopussa alkoi jo vähän iskeä väsymys, mutta onneksi päätimme pitkän kierroksen päätteeksi astua vielä Urban Villa 1 ovesta sisään. Iisa Strandin sisustama Villa Urban 1. sisustus oli tyylikäs, niin kuin Iisan sisustukset aina. Itse suunnittelija olikin kohteessa paikalla. Hyödynsin tilaisuutta ja pääsin pikaisesti myös jututtamaan suunnittelijaa, joka kertoi esimerksi kohteen taiteesta. Maalaukset ovat tilaustöitä kyseiseen kohteeseen. Iisa kertoi esittäneensä toiveen teosten koosta ja värimaailmasta, ja niistä lähtökohdista taiteilija Sebastian Sandelin on luonut maalaukset eri tiloihin. Pidin erityisesti tuosta hyvin yksinkertaisesta, lähes paljaasta maalauksesta, joka kuitenkin toi tilaan juuri oikean tunnelman. Kiinnostava ratkaisu oli myös makuuhuoneen sisäikkuna, joka toi tilantuntua muuten melko pieneen makuuhuoneeseen. Portaista katsottuna sekin näytti tavallaan taideteokselta kehyksissään. Yleisesti tämä kohde oli ajattomalla ja varmalla otteella sisustettu.

Yleisesti nämä messut tuskin jäävät mieleeni mitenkään kovin erityisinä, mutta ei niitä tänä vuonnakaan kannattanut jättää väliin. Inspiraatiota ja muutamia käytännön juttujakin jäi kuitenkin haaviin. Olen käynyt vähän jo tekemässä "tutkivaa journalismia" kovaa vauhtia nousevalla ensi vuoden messualuetta Seinäjoella. Yleensä Pohjanmaalla priimaa pukkaa vaikka tavallista yritetähän, joten saa nähdä mitä siellä minun lapsuuden maisemissa on ensi vuonna luvassa. ;)  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!