WALK-IN CLOSET: Tyylikäs ja toimiva vaatteiden ja asusteiden säilytys

perjantai 2. helmikuuta 2018


*Kaupallinen yhteistyö IKEA

Kun olimme asuneet vasta vähän aikaa tässä talossa, esittelin innoissani toteutuneen unelmani vaatehuoneesta. Sain silloin teiltä liudan kysymyksiä ja toiveita esitellä vaatehuoneen ratkaisuja laajemminkin. Mitä kalusteita käytit vaatehuoneessa? Miten kalusteet on sijoitettu? Miten vaatehuoneen suunnittelit? Koska selvästi moni teistäkin haaveilee toimivasta vaatesäilytyksestä palaan nyt noihin kysymyksiin kokemusten, vinkkien ja kuvien kanssa. Yhteistyössä IKEA-tavaratalon kanssa* kerron siis miten vaatteeni ja asusteeni ovat asettuneet PAX- ja KOMPLEMENT-järjestelmiin, sekä annan vinkkini tyylikkään ja toimivan vaatesäilytyksen suunnitteluun.



Kun lähdin suunnittelemaan vaatehuonettani, aloitin sen hakemalla inspiraatiota. Tallensin kuvia pinterest-kansioon, selasin IKEA-kuvastoa ja kävin tutkimassa IKEA-tavaratalon mallivaatehuoneita. Myönnän että suunnitteluvaiheessa Carrie Bradshaw minussa heräsi, kun kuvittelin itseni teatraalisesti avaamassa kahteen suuntaan avautuvia liukuovia unelmieni vaatehuoneeseen. Suunnitteluvaiheessa kuuluukin päästää mielikuvat ja luovuus lentoon. Oikeasti vaatehuoneeni ei ole mikään puolen asunnon kokoinen miljoonat kengät sisäänsä syövä valtakunta, vaan kuitenkin ihan kohtuullinen ja käytännöllinen ratkaisu. Halusin silti, että vaatehuone on myös kutsuva ja tyylikäs kokonaisuus. Meidän makuuhuone ei ole kovin suuri, ja vaatehuoneen pois jättämällä siitä olisi tietysti saanut isomman. Halusin kuitenkin priorisoida säilytystilaa, enkä ole katunut. Hyvällä järjestyksellä saa enemmän tilantuntua kuin sillä, että makuuhuoneeseen mahtuisi vaikkapa iso nojatuoli, joka toimimattoman vaatesäilytyksen takia hautautuisi jatkuvasti vaatteiden alle.



Vaatteet itsessään luovat myös vaatehuoneen tyyliä. Pukeutumis- ja sisustustyylini kulkevat käsi kädessä, joten harmonista tunnelmaa halusin myös kodin tähän tilaan. Tyylillisesti hain vaatehuoneeseen ideoita myös vaateliikkeiden esillepanoista. Halusin samantyyppistä väljyyttä ja myös joitakin harkittuja yksityiskohtia. Siksi vaatehuoneessani on inspiraatiota antamassa myös esimerkiksi muutama tyyliopas ja kaksi Pariisin antiikkikirpputorilta hankittua Diorin 40-luvun mainoskuvaa.


Lopullinen walk-in closet on rakennettu neljästä PAX-vaatekaapin rungosta, jotka on sijoitettu kahdelle seinälle, pienellä välillä, ikään kuin L-muodostelmaan. Muuten säilytysjärjestelmäni koostuu kolmesta periaatteessa hyvin yksinkertaisesta elementistä: Henkaritilasta, vetolaatikoista ja hyllyistä.
Valikoimissa olisi ollut myös paljon valmiitakin kokonaisuuksia, mutta halusin suunnitella juuri omanlaisen - tähän tilaan ja minun tarpeille mitoitetun kokonaisuuden. Kävin läpi vaatteitani ja arvioin paljonko tilaa tarvitsen niiden säilyttämiseen. Kaappeja ja sisusteita konkreettisesti suunnitellessa ja valitessa hyödynsimme suunniteluohjelmaa, jolla erilaisia vaihtoehtoja pystyi helposti kokeilemaan ja vaihtelemaan oman tilan mittoihin.  



Suosin erityisesti vaatetankoja, koska siitä vaatteet näkyvät helposti ja ne pysyvät hyvinä. Kolme henkaritankoa antavat myös tilaan sitä tavoittelemaani vaateliikefiilistä.
Minulla on edelleen kunnolla perhtymättä KonMari-menetelmään. En siis ainakaan vielä toteuta sen mukaisia viikkauksia, mutta opiskeluaikojen vaatemyyjävuosilta minulle on jäänyt tapoja järjestellä vaatteita. Esimerkiksi juuri henkarilla olevat vaatteet laitan niin, että etuosa on aina vasemmalle ja koukut pois päin käännettynä, pisin vaate takana ja lyhin edessä, väreittäin. Vaatekaupoissakin huomaan joskus edelleen huomaamattani käänteleväni henkarit oikein päin.
Henkaritilan alle jäävän tilan halusin myös hyödyntää ja siksi niiden alla on tasot ja laatikostot. Aiemmissa kodeissa olen kaivannut henkaritilaa myös pidemmille vaatteille, ja siksi suunnittelin vaatehuoneen nurkkaan tilanjakajalla välin, jossa pitkätkin helmat ja vaikka kylpytakki mahtuvat roikkumaan suorana. Tuossa välikössä on nyt täydellinen paikka myös joogamatolle.



Henkareille saa kuitenkin vain siihen soveltuvat vähän siistimmät vaatteet. Huojuvat vaatepinot syvillä hyllyillä ovat kuitenkin koettu painajaiseni. Tiedättekö, kun yrität ottaa alimmaista ja koko kasa kaatuu? Kiireisenä aamuna ei ole aikaa viikata koko pinoa uudelleen ja siitä se räjähdys sitten saa alkunsa. Siksi olen valinnut hyllyjen sijasta enemmän ulosvedettäviä laatikoita. Vetolaatikoiden ansiosta ilme on siistimpi, ja tila tulee paremmin käyttöön, kun myös takaosaan pääsee käsiksi. Vetolaatikoissa säilytän kaikki viikattavat vaatteet, kuten neuleita, joita ei ole hyvä roikottaa henkarilla, treeni- ja kotivaatteet sekä housut.



Ylimpiin vetolaatikoihin valitsin lasisen etusarjan, jonka ansiosta laatikkoihin näkee sisälle, ja ilme kevenee ja on tyylikkäämpi. SKUBB-laatikkoseteillä jaan ison laatikon pienempiin osiin esimerkiksi alusvaatteita varten, ja pidän paremmin yllä järjestystä.



Hyllyjäkin toki joitakin halusin kokonaisuuteen, mutta lähinnä laukuille ja säilytyslaatikoille. Vasemmalle ylähyllyt mitoitettiin niin, että sinne mahtuvat laatikot kausivaatteille, ja toiselle seinälle taas laatikot kengille. PAX-järjestelmästä saa yksilöllisen ennen kaikkea KOMPLEMENT-sisusteilla. Ehkä eniten vaatehuoneessani pidän ulosvedettävästä hyllystä ja läpikuultavasta lokerikosta, johon saa järjestettyä asusteet siististi ja kauniisti.


Tässä vielä tiiviisti 8 vinkkiäni tyylikkään ja toimivan PAX ja KOMPLEMENT -järjestelmän suunnitteluun:

- Hae inspiraatiota suunnitteluun esimerkiksi vaateliikkeiden esillepanoista
- Käytä kokonaisuuden konkreettisessa suunnittelussa apuna PAX -suunnitteluohjelmaa
- Priorisoi vaatesäilytykselle tilaa ja oikestaan säästät sitä
- Arvioi tilan tarve: Miten paljon tarvitset henkaritilaa, entä vetolaatikoita ja hyllyjä
- Mieti mitä haluat piiloon ja mitä näkyviin:
 Kauniit vaatteet saavat olla näkyvillä ja ovat osa sisustusta
- Hyödynnä tila: Suosi hyllyjen sijasta vetolaatikoita, ja jaa niitä tarvittaessa säilytyskoreilla pienempiin osiin.
- Muista myös toimiva ja tyylikäs asusteiden säilytys
- Viimeistele tila muutamilla tyyliisi sopivilla yksityiskohdilla kuten tauluilla

PAX ja KOMPLEMENT -järjestelmillä voi luoda vaikka millaisia kokonaisuuksia juuri omiin tarpeisiinsa. Millainen olisi sinun unelmien vaatesäilytys? Ehkä sen toteuttamisen aika olisi juuri nyt, koska IKEA-tavarataloissa on käynnissä Vaatekaappiviikot 1.-27.2.2018
Vaatekaappiviikkojen aikana IKEA FAMILY jäsenet saavat
PAX-vaatekaapin rungot -20%
ELVARLI -järjestelmä -20%
Lastenhuoneen STUVA-säilytysjärjestelmän rungot -20% alennuksella.

4 kommenttia:

  1. Taitaa olla saman firman henkarinkääntämisneuroosi jäänyt myös minulle.. =D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hih, todennäköisesti! :D Hauskaa, että muillekin on jäänyt henkarien kääntäminen tavaksi ...tai neuroosiksi. ;)

      Poista
  2. Meillä on noin 6 neliön pitkulan mallinen vaatehuone makuuhuoneen yhteydessä. Vaatehuoneesta on kulku kylpyhuoneeseen. Kylpyhuoneessa myös pestään ja kuivataan pyykit. Vaatehuoneen säilytys on toteutettu juurikin Ikean Pax- ja Komplement-järjestelmillä sekä Malm-lipastoilla Olen ollut todella tyytyväinen ratkaisuun! Meillä on osa rungoista sitä syvempää ja osa kapeampaa mallia. Syvissä on laatikoita ja tankoja ja kapeammissa hyllyjä. Kapeampi on juuri sopiva viikatuille paidoille ja hukkatilaa paitapinon taakse ei jää. Pidän hyllyillä paidat väri järjestyksessä ja pinot mahdollisimman matalina. Malm-lipastoissa on vuodevaatteet ja pyyhkeitä. Kaikki on pysynyt järjestyksessä jo yli vuoden vaikka kiireisiäkin aamuja on! En luopuisi vaatehuoneesta enää ikinä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuulostaa todella toimivalta kokonaisuudelta sinun vaatehuoneesi. Itsekään en enää osaisi kuvitella kotia ilman vaatehuonetta. On se niin kätevä!

      Poista

Kiitos kommentistasi!