TALOPROJEKTI: Keittiöinspiraatioa

maanantai 20. heinäkuuta 2015

Talon keittiösuunnitelmat ja ajatukset pyörivat villinä päässäni. 3D-kuvista näittekin jo miten keittiö sijoittuu, mutta sisustuksellisia ratkaisujahan niissä ei juurikaan vielä oltu huomioitu. Ajattelin avata ajatuksiani ja suunnitelmiani näin inspriaatiokollaasin muodossa.

1.
Kaappien ovet tulevat olemaan valkoiset. Silmää miellyttää edelleen eniten mattapintaiset vetimettömät mallit. Lattiamateriaalin ja sävyn valinta on myös käynnissä. Tämä päätös koskee tietysti muitakin tiloja, joten siitä sitten lisää siinä vaiheessa, kun on valinnan aika. Sen silti jo tiedämme, että lattia tulee olemaan vaalea, mutta miten vaalea ja mitä materiaalia, se jää nähtäväksi.

2.
Tasomateriaalin valinta on olennainen osa keittiötä. Marmori olisi kaunis, mutta ei käytännössä ominaisuuksiensa takia toimisi meillä. Jossain vaiheessa harkitsimme, että valaisimme itse betonitasot, mutta materiaalin kestävyys vähän epäilyttää senkin kohdalla. Pidempään blogia seuranneet muistavatkin, että edellisen kotimme keittiössä oli kivikomposiittitaso, ja uskon että siihen päädymme varmasti nytkin (toki eri värissä). Vaikka edellisen kotimme remontista ei ole vielä monta vuotta on komposiittikivitasoihinkin selvästi tullut lisää valikoimaa. Ihastelin esimerkisi lähes valkoista tasoa, jossa on hieman marmorille tuttuja kuvioita. Taso oli kuitenkin rauhallisemman sävyinen, ja olinkin jo lähes päättänyt, että se on valintamme. Vähän aikaa sitten löytyi todella varteenotettava kestävämpi vaihtoehto myös betonille; mattapintainen ja heijastamaton betonin ulkonäön omaava komposiittikivitaso. Siitä varmasti lisää myöhemmin, jos siihen päädymme. Olen kyllä niin ihastunut harmaaseen mattapintaan, että en tiedä voiko päätäni enää kääntää.

3.
Keittiön välitilaan on tulossa pitkä ikkuna. Ei siis tarvitse miettiä tulisiko välitilaan laattaa, lasi, maalia vai jotain muuta. Todennäköisesti ikkunan yläpuolelle ei tule yläkaappeja. Kaapithan voi toki lisätä sinne myöhemminkin, jos tarvetta tulee.

4.
 Haaveilemme aamiaiskaappiratkaisusta. Katsotaan onnistuuko se käytännössä, koska kaappien syvyys kyseisellä seinällä ruokailutilan kohda voi olla korkeintaan vain n. 40cm, eli normaalien yläkaappien syvyiset.

5.
 Liian kliinisen tunnelman välttämiseksi haluan tilaan myös pehmeyttä ja tunnelmaa. Mielessäni on viinibaarien rento, mutta tyylikäs tunnelma. Tätä henkeä ajattelin luoda kuitenkin pääasiassa irtoesineillä, kun taas kiinteissä ratkaisuissa pysytään selkeissä linjoissa. Viitteitä viinibaarien tunnelmaan voisi tuoda esimerkiksi muutamilla viinimatkoiltamme tuoduilla puisilla viinipullolaatikoilla. Ehkä myös tekstillä seinällä joka voi olla tarralla kuten kuvassa tai vaikka kehyksissä tai rennosti liitutaulussa.

6.
Ruokailutila tulee olemaan heti yhtä tilaa keittiön vieressä (ja sen jatkeena vielä myös olohuone). Olen ajatellut, että ruokailutilan kohdalla keittiökaapit myös jatkuisivat. Ilmava ratkaisu olisi jonkinlainen kaapeista muodostuva rivistö, jonka päälle muodostuisi pitkä taso. Tähänkään ei siis tulisi yläkaappeja, mutta se kätkisi silti paljon säilytystilaa.

7.
Yleinen värimaailma keittiössä tulee olemaan hyvin vaalea. Edellisen kodin keittiössähän meillä oli mustat tasot ja musta Smegin jääkaappi. Tykkäsin valinnastamme, mutta nyt haluan vähemmän kontrastia ja enemmän harmoniaa. Jääkaappi ja pakastin saavat nyt olla kunnon kokoiset ja kaappeihin integroidut. Keittiön kohdalla olevat ikkunalliset ovet (yhdessä välitilaikkunan kanssa) tuovat tilaan paljon valoa. Valo on merkittävässä osassa keittiössämme, niin kuin koko talossa. Kesäisin kokkaillaan ja syödään varmasti paljon terassilla, ja on kätevää, että kaikki on keittiössä kätevasti lähellä ja kulku sisä- ja ulkotilan välillä helppoa.

8.
Koska yhteys ruokalutilaan ja olohuoneeseen on suora, tilaa tulee jakamaan saareke.  Jos vain saarekkeen ja muun keittiön toiminnot muuten saadaan järkevästi sijoiteltua, saarekkeeseen olisi haaveissa pieni viinikaappi.

9.
Tulevassa keittiössä tullaan elämään niin lapsiperheen arkea kuin myös vietetään aikaa ystävien ja sukulaisten kanssa. Yleisesti meillä on siis toiveissa keittiö, joka on sekä käytännöllinen että kaunis. 

6 kommenttia:

 1. Näyttää ja kuulostaa kovin raikkaalta ja freesiltä. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuri niitä asioita lähdetään hakemaan. Katsotaan millainen lopputuloksesta sitten lopulta tulee! :)

   Poista
 2. Keittiöstänne ja koko kodistanne tulee UPEA!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siellä kuule perustusvaihe etenee vauhdilla, joten kyllä siihen UPEA -osioonkin vielä päästään. Suunnitelmat ainakin ovat upeat! ;)

   Poista
 3. Kyllä kuulostaa upealta! Useassakin blogissa haaveillaan hyvin samantyyppisistä keittiöistä, ei trendeistä turhaan puhuta :) Esim. Rocky Road -blogin Annan suunnitelmat kuulostivat keittiön suhteen lähes identtisiltä! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinhän se menee, sisustustrendejä seuraavat saavat niistä tietysti myös vaikutteita. Piti oikein käydä kurkkaamassa millaiset Annanan suunnitelmat ovat. Tasovalinnat ainakin kuulostivat kovin tutuilta, ja aamiaiskaappiahan sielläkin suunniteltiini. :) Meidän kahdessa edellisessä keittiörempassa neliöt eivät ole antaneet myöden aamiaiskaapille, mutta saa nähdä toteutuuko haave nyt. Kiinnostavaa nähdä miten erilaisia lopputulokset ovat, kun bloggaajat soveltavat trendejä omaan tyyliinsä ja kotiinsa sopiviksi.

   Poista

Kiitos kommentistasi!