KUUKAUDEN KOLLAASI: Talosuunnittelua ja kirkastuneita ajatuksia

maanantai 23. helmikuuta 2015


kuvat

Ennen kuin helmikuu karkaa on kuukauden kollaasin aika, jonka kokosin liittyen taloprojektiin.

Taloprojektin suunnitteluvaihe on ollut lopulta pidempi kuin alunperin ajattelimme. Tämä on kuitenkin tärkeä vaihe, jota ei myöhemmin saa takaisin, joten emme ole halunneet liikaa hoppuilla.
Luonnokset alkavat olla nyt varsin pitkällä. Pohjapiirustuksissa eri tilat ovat asettuneet paikoilleen, ja toissapäivänä näimme arkkitehtia, joka oli työstänyt julkisivukuvia. Tarjouspyynnöt talotoimittajille on laitettu tänään.
Palkkasimme siis lopulta luonnossuunnitteluun arkkitehdin. Valmiista talomalleista, kun ei löytynyt sitä meidän taloa. Omien suunnitelmien kanssa edettiin johonkin pisteeseen, mutta sitten alkoi tuntua, että jo tässä vaiheessa on tarvetta myös ammattilaiselle. Arkkitehdin mukaantulo on osoittautunut hyväksi päätökseksi, ja se on mukavasti tuoreuttanut omiakin ajatuksia, sitä kun alkaa helposti jumittaa joissakin tietyissa mielikuvissa, ja silloin prosessi ei etene. Kun arkkitehti teki ensimmäisiä ehdotuksiaan olin hetken pienessä hämmennyksen tilassa. Ammattini puolesta aika monta taiteellista prosessia läpikäyneenä onneksi tiedän, miten hyvää näkökulman muutos luovalle prosessille tekee. Arkkitehti on saanut kokemuksellaan ja ammattitaidollaan prosessin etenemään.
Yksi esimerkki arkkitehdin tarpeellisuudesta on ollut apu tilojen koon hahmottamisessa. Itse mittoja täytyy aina verrata johonkin todelliseen tilaan, koska todellista tilaa ei vielä ole. Tähän asiaan ei ole samalla tavalla törmännyt remontteja tehdessä. Remonttien yhteydessä tilassa on voinut mittanauhoineen heilua ihan konkreettisesti, mutta paperilta tilojen kokoa on ollut vaikeampi hahmottaa. Onneksi nykyään jossain vaiheessa on mahdollista saada myös 3D -piirrokset, jotka auttavat tilojen hahmottamisessa. Olemme myös käyneet kaiken maailman taloesittelyissä, ja verranneet niiden tiloja meidän suunnitelmiin.
Kyllähän sitä vuosien varrella oli miettinyt, että millainen se unelmien talo olisi, jos sellaisen saisi joskus rakentaa. Nyt kun haave muuttuu todeksi, tulee kuvioihin mukaan myös realiteetit suhteessa budjettiin, tontin muotoon, aikatauluun jne. On myös paljon toisiaan pois sulkevia asioita, mitä haaveillessa ei osaa ajatella. Minua nämä rajaukset eivät ole ahdistaneet, vaan ne ovat luoneet mukavasti kehystä, niin että ihan koko maailma ei ole avoinna. Suunnitteluvaiheen myötä joidenkin asioiden merkitys on pienentynyt, kun taas toisten vahvistunut.
Visuaaliset mielikuvat ovat suunnittelutyössä tärkeitä. Olenkin kahlannut ahkerasti läpi lehtipinojani ja erityisesti Pinterestiä. Kuvatulvan äärellä voisi iskeä myös runsauden pula, mutta toisaalta kuvamassasta alkaa suhteellisen äkkiä hahmottua se, mihin katse kiinnittyy, mikä miellyttää ja vastaa omaa visiota. Koolaasiin kokosin kuvia House project -kansiostani, joka täyttyy ahkerasti ideoista. 

Tässä joitakin asioita, jotka tässä suunnitteluvaiheessa ovat nousseet merkityksellisiksi, ja joita taloon toivomme:


VALOA
Luonnonvalo ja sitä kautta ikkunat tulevat olemaan yksi olennaisimmista asioista talossamme. Valoa tuo myös vaalea yleisväritys. Valoon liittyy vahvasti myös tilantuntu, joka tulee syntymään myös yhtenäisistä ja avarista tiloista sekä huonekorkeudesta. Haaveilen jo kesäpäivistä, kun terassin suuret ovi-ikkunat voivat olla auki, niin että sisätilat ikään kuin jatkuvat ulos.

PERSOONALLISUUTTA
Aiemmin sisustuksia suunnitellessani ovat puitteet olleet jo olemassa. Remontoimalla on tietysti voinut jonkun verran vaikuttaa, mutta nyt on ollut erilaista, että talo todella suunnitellaan ja rakennetaan alusta alkaen meille. Siksi meille on tullut entistäkin tärkeämmäksi, että talossa (ja tietysti myös sen sisutuksessa) näkyy meidän persoona, (kuten mieltymykset, intohimot, ammatit, elämäntapa). On ollut mielenkiintoista, että tiloja voidaan luoda meidän lähtökohdista.

HARMONIAA ja KONTRASTEJA
Harmonia tulee syntymään talossa erityisesti värimaailmasta, joka tulee olemaan neutraali: valkoista, harmaata, nudea/hiekkaa ja mustaa. Erityisesti kiinteissä asioissa luotetaan neutraaliin ja vaaleaan värimaailmaan. Tylsän ilmeen välttämiseksi on toki oltava myös kontrastia. Kontrasti
luodaan helpommin muuneltavilla sisustuksellisilla ratkaisuilla, kuten materiaaleilla.

VAIHTELEVIA MATERIAALEJA

Vanhoissa persoonallisissa taloissa viime vuodet asuneena minulla on ollut kauhukuvani siitä, että uusi talo tulisi olemaan liian kliininen. Toisaalta on ihana saada selkeitä linjoja, puhtaita uusia pintoja, mutta haluan silti myös jotain rosoa ja pehmeyttä. Laadukkaat luonnon materiaalit sisustusratkaisuissa (puu, pellava...) tuovat lämpöä. Laadukkaat materiaalit kestävät myös aikaa niin käytännöllisyytensä kuin tyylinsäkin puolesta.  

HARKITTUA ja RENTOA

Pidän selkeydestä ja yksinkertaisuuudesta, mutta toisaalta myös harkituista yksityiskohdista ja luovista ratkaisuista. Hyvät säilytys- ja kodinhoitotilat esimerkiksi helpottavat arkea. Kun käytännön ratkaisut toimivat jää enemmän aikaa muulle. Liian minimalistinen tyyli ei silti ole juttumme, vaan talon tyyli tulee olemaan sellainen, että elämä saa ja pitää näkyä. kodin pitää olla sellainen paikka, jossa sisustus ei kärsi tällaisen taiteilijahörhön keskenjääneistä projekteista, unohtuneesta kahvikupista tai lasten leluista.

TUNNELMALLISTA ja TYYLIKÄSTÄ

Talon tunnelman hahmotan yhtä aikaa tyylikkääksi ja kodikkaaksi. Yllä mainitsemieni lisäksi tyyli ja tunnelma syntyvät myös tunnelmallisista ja muunneltavista valaistusratkaisuista.

AJATONTA ja MODERNIA

Tällä hetkellä kiteyttäisin, että talossa ja sen sisustuksessa tulee olemaan yhtä aikaa klassisen ajattomia, hienostuneen tyylikkäitä, lämpimän kodikkaita, modernin loft- ja ateljemaisia piirteitä. Jotenkin nuo kaikki piirteet hahmottuvat mielessäni ihan yhtenäiseksi kokonaisuudeksi, vaikka äkkiseltään niissä on myös vastakkaisuuksia, mutta siitähän se mielenkiinto kai syntyykin. Tuo yllä oleva kollaasi ehkä valottaa lisää sitä mitä en sanoilla osaa kuvailla.


3 kommenttia:

  1. Kaunis kollaasi ja hyviltä kuulosti teidän suunnitelmat!

    Kannattaa muuten jo hyvin varhaisessa vaiheessa alkaa pyörittelemään myös irtokalusteita pohjalla. Näin välttyy siltä, ettei lopullisessa versio joku oviaukko oviaukko harmillisesti juuri 5 cm väärässä kohdassa, jotta saisi sen haluamansa hyllyn laitettua. Taikka sitten se unelmien, ei suorakaiteen muotoinen, ruokapöytä yksinkertaisesti mahdukaan sille varattuun tilaan. Kalustussunnittelu auttaa myös sähkösuunnitelman tekemistä.

    VastaaPoista
  2. Kauniita kuvia kollaasissa ja juuri sellaisia joita omastakin kodistani voisi löytyä. Mielenkiinnolla seuraan siis taloprojektianne.

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!