KYLÄSSÄ: Ystävien skandinaavisen minimalistinen koti

torstai 25. toukokuuta 2017Olen joskus jakanut teille sisustusinspiraatiota otsikon KYLÄSSÄ alla. Vai muistatteko vielä esimerkiksi viime kesältä ystävien mökin kesähuoneen? Ajattelin herätellä henkiin KYLÄSSÄ -sarjan nyt uudestaan vähän laajemmassa mielessä. Ajatukseni lähti siitä, kun mietin miten monilla ystävilläni on aivan ihania koteja. Jokainen koti on persoonallinen ja asukkaidensa oloinen. Ei ole olemassa kahta samanlaista kotia. Ystävillä kyläillessä ammennan aina itse heidän kodeistaan sisustusinspiraatiota, ja aloin lämmittää ystäviäni avaamaan kotinsa ovet myös teille Kuistin kautta -blogini lukijoille. Kysyin siis muutamilta ystäviltäni saisinko kyläillä heidän luonaan kameran kanssa, ja kertoisivatko he hieman kodeistaan ja vähän ajatuksiaan sisustamisesta. Tämän sarjan sisällä nähdään siis ainakin ystävieni koteja, mutta ehkä muitakin kiinnostavia tai inspiroivia tiloja, joissa vierailen vaikkapa matkoilla.
Nyt siis ensimmäinen koti, joka aloittaa KYLÄSSÄ -sarjan uuden tulemisen.
Ensimmäinen KYLÄSSÄ -sarjan koti on ystävien moderni kivitalo kolmessa kerroksessa, jonka he ovat pitkälle itse rakentaneet. Arkkitehdin heille suunnittelemassa talossa luonnonvalo läpäisee tiloja suurista ikkunoita, ja melkein kuusi metriä korkea olohuone antaa tilantuntua ja kolmiulotteisuutta.

Ystäväni sisustustyyli on skandinaavinen ja minimalistinen. Tyyliin sopien musta, valkoinen ja harmaa ovat olleet heillä sisustusvärejä jo silloin, kun he vuonna 2008 hankkivat ja remontoivat ensimmäisen kotinsa. Myös tässä kodissa nuo hillityt värit ovat kaiken pohjana, ja lisäksi mukaan on otettu myös vaalea puu. Esimerkiksi saarniparketti tuokin kauniisti pehmeyttä tiloihin. Kuulemma ystäväni saattaisi ottaa nyt mukaan vähän enemmän värejä ja sisustaa vähän runsaammin, jos suunnittelisi uutta kotia.Erityistä tässä kodissa on esimerkiksi koko ensimmäisen kerroksen pituinen aito betoniseinä. Se oli talon asukkaiden harras toive kohta 6 vuotta sitten, kun he ryhtyivät suunnitelemaan taloa. Asukkaat kertovat, että vaikka kaikenlainen betonirakentaminen on ollut nosteessa viime vuodet, niin silloin kun tätä taloa rakennettiin, siitä ei vielä ollut niin paljon tietoa. Betoniseinä yhdessä mustien ikkunanpuitteiden kanssa tuokin yhtenäiseen tilaan upeasti loft-henkeä.Muistan, kun kävin ystävieni luona tässä kodissa ensimmäisen kerran. Kiinnitin tuolihulluna yksityiskohdista ensimmäisenä huomiota Bertoian vuonna 1955 suunnittelemaan Diamond-tuoliin. Ystäväni mainitseekin timanttituolin lempiesineeksi kodissaan, enkä ihmettele. Niin kaunis klassikko tuo tuoli on, ja täydellinen tuossa paikallaan. Arvaatte varmasti, mistä minut aina löytää, kun tässä kodissa vierailen. Ystäväni lempinäkymä ja -paikka heidän kodissa löytyy ensimmäisestä kuvasta. Tuon pöydän äärestä hän useimmiten löytää itsensä, katselemasta kerroksen menoa tai näkymää suuresta ikkunasta.Ystäväni pitää timanttituolin lisäksi muutenkin 50-60-luvun muotoilusta, jota heidän kodissaan edustaa myös esimerkiksi Artekin "käsigranaatti"-valaisimet ja stringhylly. Myös Hakolan sohvassa on samaa keveyttä ja siroa muotokieltä.Makuuhuoneen sisustuksessa luotetaan samaan minimalistiseen tyyliin, ja käyttäen pehmeitä luonnonmateriaaleja. Tyyli antaa ansaitun huomion suurelle ikkunalle ja siitä avautuvalle maisemalle. Asukkaat arvostavatkin sitä, että kaikista kodin ikkunoista näkee luontoa, mikä ei tiiviisti rakennetuilla asuinalueilla Pääkaupunkiseudulla ole itsestäänselvyys.
Minusta hauska ratkaisu lasten huoneiden osalta on, että pojilla on makuuhuone yläkerrassa ja leikkihuone alakerrassa. Meilläkin lelut aina kulkeutuvat joka tapauksessa alakertaan ja työhuone onkin välillä leikkihuoneena. Tässä kodissa lasten makuuhuone on pääasiassa rauhoitettu nukkumiselle, ja leikille on ihan oma tilansa siinä kerroksessa, missä muutenkin vietetään eniten aikaa. Ystäväni sisustusmotto on: Less is more. Hänellä on silti silmää myös harkituille yksityiskohdille. Vessan tasolla on esimerkiksi kaunis asetelma. Laatoituksen tiililadonta tuo myös kivasti juttua tähän tilaan.Kellarikerroksesta löytyy esimerkiksi kutsuvat kylpytilat. Olen ihastellut tuota pukeutumispaikkaa, koska jonkinlainen vilpola oli haaveissa meilläkin, mutta ei sitten lopulta mahtunut suunnitelmaan.

Tämä koti on asukkailleen paikka missä kokoonnutaan perheenä, jonne tykätään kutsua ystäviä kylään ja myös paikka rauhoittumiseen.

Kuvat: 1, 3, 5, 7, 9, 11, 13, 16, 17, 19, 20, 22, 23.
Tomi Heikkinen

7 kommenttia:

 1. Kaunis koti ! Harmoninen sisustus, me like <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vahingossa poistin vanhan vastaukseni, mutta siis tämä siis minustakin niin kaunis koti. :)

   Poista
 2. Hej! Aivan täydellinen kylppäri! Mistä se mahtaa olla laatikosto/taso/allas?

  VastaaPoista
 3. Tämä ystävieni entinen kylppäri on kyllä kaunis. Taisinkin vastata sinulle jo sähköpostin kautta mitä ystäväni vastasi. :)

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!