Taloprojekti: Sävy- ja materiaalivalintoja

lauantai 16. tammikuuta 2016Taloon on nyt tehty valinnat kaikista kiinteistä materiaaleista ja niiden sävyistä. Kokosin mallipalasista, ja muista viittellisistä esineistä tavallaan kuin kolmiulotteisen mood boardin. Raksakaaoksessa visio auttamatta välillä hämärtyy, joten materiaalien ja sävyjen konkreettinen pyöritteleminen auttoi hahmottamaan kokonaisuutta. Tällä tavalla oli myös hyvä kokeilla eri materiaalien ja elementtien yhteensopivuutta. Raotan siis vähän mitä tuleman pitää.


Seinät:

Tulevan talon seinistä suurin osa maalataan valkoisiksi. Oikean valkoisen sävyn löytäminen on oma juttunsa, että ikkunapuitteet eivät näyttäisi keltaisilta ja toisaalta, että valkoinen ei ole tunkkainen.  Me päädyimme lopulta mahdollisimman neutraaliin valkoiseen; sävyyn nimeltä paperi. Katossa sävyt kertaantuvat, joten niihin tulee ihan puhtaanvalkoinen maali. Korkean tilan seinään halusimme jotain muuta kuin valkoista. Värisilmän Lumo -sävykartasta löytyi lopulta kaunis kylmä ja silti pehmeä harmaa. Kuvaan on hankala saada tallennettua todellista sävyä, ja tietysi eri tiloissa ja eri valoissa se myös muuttuu. Esimerkiksi tuossa värisilmän esitteen mallitilkussa, ja alimman kuvan kipsilevyn palasessa on sama sävy, vaikka ei heti uskoisi. Se on siis aika paljon vaaleampi isona pintana, mutta valkoisen kanssa erottuu kuitenkin selkeästi. Nimi Huurteinen kuvastaa minusta varsin hyvin tätä sävyä, paitsi jos jollakin muullakin kuin tuolla minun miehellä tulee huurteisesta mieleen olut. Oluen kanssa tällä sävyllä ei kyllä ole mitään tekemistä.


Pidän siis maalatuista ja yksivärisistä seinistä, mutta yhden seinän kohdalla tehdään poikkeus. Tiipiit-tapetti tuo juuri sopivasti leikkisyyttä pikkumiehen valtakuntaan, ja se on silti riittävän hillitty äidillekin. Vielä, kun saisin jo kesällä aloittamani tiipiin valmiiksi pojan huoneeseen. Miten voi olla, että yhden tiipiin aikaan saaminen on hitaampaa kuin kaksikerroksisen puutalon. No yritän, että poika saisi tiipiinsä 2-vuotislahjaksi, mutta katsotaan nyt tuleeko siitä koskaan valmista.


Lattiat:


Lattia on kokonaisuudessa hyvin hallitseva asia, joten sen on oltava sekä kaunis että kestävä. Lattiavalinnoissa päädyimme lopulta kahteen materiaaliin: mikrosementtiin ja valkolakattuun tammiparkettiin.
Eteiskäytävä ja sen jatkeena olevat portaat, sekä kaikkien märkätilojen lattiat tulevat olemaan mikrosementtiä. Kyllästyin edellisissä asunnoissamme lattialaattojen saumojen puhdistamiseen, ja siksi märkätiloihin haluttiin ehdottomasti saumaton lattiamateriaali. Harkitsimme myös muita vaihtoehtoja, kuten esimerkiksi epoksilattiaa. Mikrosementtilattian puolta piti tietysti sen esteettiset puolet ja että se lattialammityksen kanssa on mukava jalan alla. Olennaista oli myös se, että mikrosementtilattian voi osaava tehdä itse. Mies kokeili ensin materiaaleja ja työtapoja kodinhoitohuoneessa, ja kun se onnistui, niin uskalsimme hankkia materiaalit myös muihin suunniteltuihin tiloihin. Emme kuitenkaan halunneet mikrosementtiä kaikkialle, ja muihin tiloihin valittiin valkolakattu tammiparketti. Vaikka pidimme edellisessä kodissamme paljon täysin valkoisestakin puulattiasta, niin tähän kotiin mielikuvissa oli heti valkolakattu tammi. Valkoinen lattia on kaunis, kun se todella on valkoinen, mutta valitettavasti valkoinen lattia on hyvin herkkä pimeäkellastumiselle, eli lattia kellastuu mattojen ja huonekalujen alla. Laminaatissa valkoinen pysyisi valkoisena, ja muutenkin käytännöllisyyden kannalta harkitsimme pienen hetken myös laminaattia. Se oli kuitenkin vain pieni hetki. Koska perheessä asuu puuseppä, oli valinta kuitenkin ilmiselvä, eli aidon puun lämpö ja luonnollisuus vei voiton. Laminaateissakin on toki nykyisin paljon hyviä vaihtoehtoja, mutta jotenkin puutalon henkeenkään se ei meille olisi sopinut. Yllä olevassa kuvassa on lopullinen valintamme. Kollaasissa mallipalanen on itseasiassa hieman tummempaa sävyä, jota kokeilimme, mutta johon ei kuitenkaan päädytty. Ero ei ole suuri, mutta halusimme vielä asteen vaaleamman ja vähemmän harmaan sävyn. Lattian sävy on siis lämmin, mutta ei missään nimessä keltainen. Keltasävyistä lattiaa on täällä väliaikaisessa kodissa katseltu ihan tarpeeksi, ja se ei vain ole meidän juttu.


Tasot:Tasovalinnasta meillä oli vaihtoehtoja semettimäisestä, valkoiseen kiveen ja marmoriin. Materiaali kaikissa sävyissä oli silti heti selvä, eli edellisessä kodissa hyväksi todettu kivikomposiitti. Vessoissa allastason koko ei ole kovin syvä, joten tasojen ja altaan valinta tuotti vähän päänvaivaa. Lopulta löysimme mittatilausratkaisun, jossa myös allas toteutetaan kivikomposiitista. Mattavalkoisten kalusteiden kanssa keittiöön valittiin valkoinen marmorimainen Carrara -sävy, ja kodinhoitohuoneeseen sekä vessoihin tulee täysin valkoinen sävy.


Laatat:Kylpyhuoneeseen ja vessoihin tulee siis mikrosementtilattia, mutta seiniin halusimme laattaa. Kolmelle seinälle tulee perus mattavalkoinen suuri laatta, ja suihkuseinästä tulee harmaa. Siinä käytetään saman sävyn sileää ja struktuurista laattaa. Struktuuri tulee koko seinän levyiseen syvennykseen. Pohdimme pitkään myös marmoria, mutta lopulta tuntui, että riittää jos sitä on vain jossain pienissä yksityiskohdissa, jotka on helpompi vaihtaa kuin laatat.


Muut materiaalit:
Pidän myös läpinäkyvistä pinnoista, ja materiaalikokonaisuudessa on siksi mukana myös lasia, jota tulee esimerkiksi olemaan kaiteissa. Sävymaailmassa on mukana myös mustaa, ja sitä tulee suurten pintojen sijaan enemmänkin linjoina / kehysmäisesti, kuten tuossa minimalistisessa naulakossa, jonka hankimme jo syksyllä Design marketista. Konjakinruskeaa nahkaa näkisin mielelläni myös tehosteena sisustuksessa. Norr 11 daybedistä haaveilen edelleen, mutta saa nähdä miten tuon haaveen käy. Metalleista kiinteisiin yksityiskohtiin valitsimme lähinnä kromia.
Aika monet materiaalit ja sävyt ovat jo päässeet raksalla paikoilleen, ja valmista pintaa tulee nyt joka päivä. Tämän viikonlopun jälkeen kaikissa seinissä on ainakin ensimmäinen kerros maalia. Kävin tänään raksalla kamera mukana, mutta irtonaisia levyjä ja ovia nojaili juuri esimerkiksi keittiön ja kodinhoitohuoneiden edessä, niin että kovin kummoisia kuvia en saanut. Välitän nyt sitten vain näin sanallisesti pölyiset terveiset raksalta. Suuri aikomukseni olisi silti saada huomenna edes jotain kuvia, niin että saisin ensi viikolla kerrottua teille raksailun loppukirivaiheesta.

17 kommenttia:

 1. Vastaukset
  1. Kiitos! Tämä on kyllä kiva vaihe, kun raksalle ilmestyy joka päivä jotain uutta. :)

   Poista
 2. Ihanan harmonisilta sävyvalinnoilta näyttää. <3 Seinien ja lattioiden väri kyllä vaikuttaa niin paljon kokonaisvaikutelmaan, että sen pohtimiseen kannattaa laittaakin aikaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Harmoninen tunnelma on juuri se mitä tavoittelen. :) Tavallaan taloprojektissa on pitkä aika tehdä päätöksiä, mutta niitä täytyy tehdä paljon, ja valinnankohta voi tulla silti ihan yllättäen. Tässä vaiheessa on hauska nähdä, miltä suunnitelmat alkavat näyttää käytännössä.

   Poista
 3. Todella kauniit sävyt! Ja ihanan järjestelmällisesti olet ne miettinyt! Meillä paljon samoja ajatuksia, tosin seinäsävyksi taitaa päätyä Tikkurilan Jasmiini Sillä koin sen sointuvan paremmin listavalkoisen kanssa jota väliovemme ovat. Hyvä vinkki tuo kattomaali! Onko muuten tuo carrara-pöytätaso mattapintainen?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Essi! Teidän suunnitelmat vaikuttavat kyllä myös järjestelmällisiltä. Sävyjen valinta on kyllä välillä hankalaa, mutta hyvä että tekin olette löytäneet sen teille sopivan valkoisen. Carrara-sävyinen kivikomposiitti on mattapintainen. Tsemppiä teidän taloprojektiin! :)

   Poista
 4. Ihania valintoja ja kauniita sävyjä! Juuri tuollaiset parkettilattiat mekin oltaisi haluttu kun rempattiin mutta rahatilanne saneli päätyminen laminaattiin... Näistä kaikista materiaaleista (ja talon ulkoasustakin) päätellen teille on tulossa ihan mun unelmien koti! Niin ja ps. tykkään myös tästä sun blogin uudesta ilmeestä todella paljon!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos Marja kauniista kommentista! <3 Sinulla on kyllä niin kaunis koti itsellä. Niinhän se vain on, että välillä budjetti sanelee valintoja, kyllä niitä kompromisseja vain aina joutuu tekemään. Blogin uudistus oli kyllä muhinut niin pitkään, että oli korkea aika tehdä asialle jotain. Kiva, että tykkäät siitäkin! :)

   Poista
 5. Valinnat näyttää mielettömän kauniilta, onnea hyvistä päätöksistä! Allekirjoitan saman: kylppärin lattialaattojen puhtaana pitäminen on hullun hommaa. Ensi kerralla meillekin tulee jotain mikrosementin kaltaista tai sitten todella isoa, helposti pyyhittävää laattaa. Vaikka valkoista lattiaa rakastankin, voisin itsekin päätyä seuraavaksi juuri tuollaiseen, astetta lämpimämpään, muttei tippaakaan keltaiseen. Ja marmorimainen taso ja ja ja! Nyt jo näkee, että teille tulee täydellisen kaunis koti. Onpa kiva sitten nähdä lopputulos kokonaisuutena. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Laura ihanasta kommentista! Kiva, että pidät valinnoista. Onneksi päätökset on lopulta aina tehtävä, koska muuten niitä pyörittelisi loputtomiin. Teillä h-hetki lähestyy ja olette silti jaksaneet remppailua. Se kyllä varmasti kannatti tehdä nyt, kun tulet viettämään paljon aikaa kotona. Ihan pian saatte nauttia vauvasta, ja aina kivempi niin, että to do -lista on hoidettu.
   Hullun hommaa on juuri oikea kuvaus laattasaumojen puhdistamiseen, niin minäkin olen todennut. Toivotaan, että tämä valinta toimii muiltakin osin. Muistan miten edellisen kodin remppaa tehdessä ihastelin hetken puunväristä lattiaa, ennen kuin se maalattin. Vaikka silloin olinkin ihan varma valkoiseksi maalaamisesta, niin nyt on puunsävyn aika. Jäähän parketin kanssa optio maalaamiseenkin, jos valkoinen lattia joskus olisi ihan pakko saada. Varmasti innoissani heilun kameran kanssa, kun kaikki on valmista, joten kuvia kokonaisuudesta on kyllä sitten heti luvassa. :)

   Poista
 6. Upeita materiaalikollaaseja ja ihania sävyjä.
  Näiden valintojen ympärille se täydellinen koti rakentuu.
  En malta odottaa talosi valmistumista. =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kovasti Mirella! Kiva, kun muutkin ovat innoissaan, se auttaa tsemppaamaan läpi tämän loppupuristuksen.

   Poista
 7. No nyt oli kyllä hauska lukea tätä postausta, niin samanlaisia mallipaloja uuteen kotiin täällä parhaillaan pyörittelen! :D Meilläkin oli edellisessä kodissa valkoinen lattia ja nyt tammilankuista on eri malleja tilailtu :) Ihana koti teille tulossa, tsemppiä viimemetreille! Meillä vasta projekti alkuvaiheessa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikä, hauskaa! :) Tavallaan en kyllä ole yhtään yllättynyt, koska olen monesti blogiasi lukiessa ajatellut, että meidän maut taitaa kohdata monessa kohtaa. Teidän talossakin on paljon niitä piirteitä, joista itsekin pidän, vaikka me lähdettinkin julkisivun kanssa lopulta jonkun verran modernimpaan suuntaan. Teille tulee kaunis koti. Onnea teidän taloprojektiin!

   Poista
 8. Tosi kauniita valintoja ja upea talo tulossa teille. En olekaan aikaisemmin eksynyt blogisi puolelle, vaikka Instassa olenkin seuraillut. Mielenkiinnolla jään seuraamaan teidän taloprojektin loppuvaiheita :)

  VastaaPoista
 9. Voi, miten kauniita sävyjä! Saako udella, onko laatat värisilmän casablanca-mallistosta?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! :) Laatat on Laattapisteen valikoimista.

   Poista

Kiitos kommentistasi!