Vanha koti

torstai 21. marraskuuta 2013

Vanhoja kuvia selatessa vastaani tuli kuvia edellisestä kodistamme. Muistelin, että olen ehkä joskus luvannut näyttää muutaman teillekin. Tässä siis muutama muisto vanhasta kodistamme.


 Tuo koti oli ensimmäinen oma kotimme. Kuten tämä nykyinenkin, koki sekin ison remontin tai oikeastaan useammankin. Kun hankimme asunnon oli jo tiedossa, että asuntoon tulee putkiremontti. Halusimme silti remontoida jo lattiat ja pinnat (ja osittain teimme sitten tuplatyön). 
Ensimmäisessä remontissa kellertäväksi lakattu mäntylattia hiottiin ja käsiteltiin tummaksi vahaamalla, ihmeellinen eteisen katon rajaan kyhätty varastointitila sai lähteä, seiniä tasoitettiin, hiottiin ja maalia sudittiin.
Kun putkiremontti vihdoin tuli, tehtiin siinä yhteydessä kylpyhuone uusiksi, ja sitä laajennettiin eteiseen vaatekomeron verran. Keittiö oli alunperin asunnossamme erillinen, mutta putkiremontin yhteydessä halusimme siirtää sen alkoviin olohuoneen yhteyteen. Saimme erillisen makuuhuoneen, mikä olikin paljon järkevämpi ratkaisu. Yksiöstä tuli kaksio.
Putkiremonttia en todellakaan voi suositella kenellekään. ...no ehkä sen kerran voi sitkeydellä kestää, mutta itse en uudestaan siihen lähtisi. Vaikka tässä nykyisessäkin asunnossa siirrettiin myös keittiön paikka, ja avattiin jopa lattiat, oli remontin tahti ja eteneminen silti hyvin pitkälle omissa käsissä.Tuon kodin tyylissä on tietysti samaa kuin tässä nykyisessäkin, mutta on myös hauska huomata miten tyyli on muuttunut. Valkoinen oli jo tuolloin kaiken perusta, mutta nykyisessä kodissa se on saanut vielä entisestäänkin valtaa, ja muuten harmoonisen värimaailman rinnalle on tullut musta tuomaan kontrastia. Vaikka molemmat talot ovat vanhoja, on kivitalon ja puutalon henki myös vähän erilainen. Tuossa kodissa tunnelma oli klassisempi, kun taas tämän nykyisen kodin tyylissä yhdistelimme rohkeammin mukaan myös moderneja elementtejä. 


 Muistelen edelleen rakkaudella vanhaa kotiamme, vaikka en tietenkään nykyisestä enää malttaisi takaisinkaan palata. Miehen juuri tuohon asuntoon mittojen mukaan tekemät yksityiskohdat oli haikeaa jättää; makuuhuoneen pariovet, eteisen kiinteä kaapisto, kylppärin kalusteet, ja keittiön ja kylpyhuoneen saarnitasot. Ensimmäisestä omasta kodista muistan erityisesti narisevan mäntylattian, leveät ikkunalaudat, vanhat alkuperäiset ovet, ja tietysti kaikki ihanat muistot. Viimeiseen kuvaan on tallentunut yksi tärkeä hetki, kun kaikki remontit oli vihdoin takana, ja ensimmäistä kertaa saimme joulukuusen omaan kotiin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!