Puutarhahaaveita

torstai 11. huhtikuuta 2013

Talon puutarha on päässyt pahasti villintymään, ja keväällä on tarkoitus aloittaa työt pihan kanssa. Itselläni ei ole kokemusta puutarhan hoidosta rikkaruohojen kitkemistä enempää, mutta koska piha on ollut haaveissa niin pitkään, intoa puutarhan hoidon opetteluun löytyy.
Perustimme muutaman talon asukkaan kanssa projektia varten puutarhasuunnittelutiimin, ja aloitimme työn jo syksyllä. Onneksi mukana on myös kokeneempia, ja puutarha-ammattilainen kävi myös katsomassa puutarhaa jo syksyllä. Ensi sunnuntaina tapaamme taas, sillä kevät tulee toivottavasti pian, ja saa iskeä sormet multaan.

Kuva


 Vanhan talon pihassa on tietysti se hyvä puoli, että tyhjästä ei tarvitse lähteä. Villiintymisen vuoksi
pihassa on sen sijaan paljon karsittavaa, että puutarha saadaan jotenkin haltuun. Esimerkiksi levinnyt syreenipusikko on tarkoitus muuttaa syreenimajaksi, jonka keskellä voisi istuskella ihanassa syreenien tuoksussa. Haaveissani olisi myös kukkapenkit valkoisilla ja vaalenpunaisilla kukilla, ainakin pionia ja hortensiaa.

Kuva

 Hyötypuutarhan osalta vanhat marjapensaat säilytetään, mutta rikkinäinen kasvihuone poistettiin jo syksyllä ja varsinaista kasvimaata ei tule. Sen sijaan suunnitteilla on viljelylaatikot. Jokainen asunto saa omansa, ja näin asukkaat voivat kasvattaa mitä haluavat, eikä viljelmät pääse rehatamaan, jos joku ei halua omaansa hoitaa. Itse haaveilen jo yrttitarhasta.

Kuva Kekkilä
Kuva Kekkilä

Muutenkin pihan eri osia on tarkoitus selkeyttää, niin että nurmikkoalueet eivät leviä ja polut pysyvät hyvässä kunnossa. Meidän pihan omenapuun ja luumupuun alle haaveilen oleskelualuetta, jossa voisi syödä ulkona, ja lekotella vaikka riippumatossa.

Kuva

Alapihalle suunnitellaan myös jonkinlaista grillauspaikkaa ja perkolaa, jossa voisi sadesäälläkin viettää aikaa. Perkola taitaa jäädä kuitenkin vielä tulevien kesien projektiksi, sillä työtä riittää nyt vielä itse puutarhassa.


Kuva Sköna hem
 
Lumien sulamista pitäisi nyt vain malttaa odottaa. Suunnittelu ja haaveilu kesästä on piristävää myös juuri tässä vaiheessa, kun talvi ei tunnu loppuvan. Tulevana viikonloppuna ajattelin hakea ideoita myös Kevät puutarha -messuilta. Ehkä matkaan tarttuu muitakin ideoita, sillä saman katon alla on yhtä aikaa muitakin kevät messuja (Koti ja remontointi, Mökki ja loma-asunto ja Sisustaminen).
Keväistä viikonloppua!


 
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!