TALOKIERROS: Sauna

lauantai 5. elokuuta 2017
Se olisi lauantaisaunan aika. Tänä kesänä on saunottu mökkisaunoissa, mutta nyt kurkataan ihan tänne meidän oman kodin saunalle. Siinähän kävi sitten niin, että silloin kun talokierroksella vilkaistiin kylpyhuoneeseen, niin tämä minulla työn alla ollut sauna-postaus katosi bittiavaruuteen. Vahingossa menin klikkailemaan sen sinne ihan omin pikku kätösin, että silleen. Kuvat toki ovat tallessa ja nyt pienin lisäyksin tässä.


Sauna ei vieläkään ole ihan valmis, mutta ajattelin, että nyt kuitenkin näyttää sen teille. Enää puuttuu pientä viimeistelyä, mutta älkää siis välittäkö vähän sojottavista lauteiden päistä.Tummiakin saunoja tehdään edelleen paljon, mutta me halusimme tässäkin tilassa maksimoida valon. Lauteiden ja seininien materiaaliksi valittiinkin haapa. Koko saunan mittaisesta vaakaikkunasta tulee saunaan paljon luonnonvaloa.
Tunnelmallisina pimeinä aikoina saunaa valaisee istuinlauteiden etureunaan upotetut lednauhat. Niin kuin kylpyhuoneessa epäsuora valo tuo pehmeän tunnelman. Jos saunaan haluaa enemmän valoa sitä saa lasiseinien ansiosta lisäämällä valoa kylpyhuoneen puolelle. Lasiseinien alapuolelle halusimme umpinaiset seinäkkeet. Uskokaa tai älkää, mutta kerrankin päätökseen vaikutti eniten käytännön syyt. Ylhäällekin vesi toki roiskuu, mutta lauteiden ja lasin välien puhdistaminen ei houkutellut.
Lauteet rakennettiin, niin että ilme on umpinainen. Portaiden kaksi alinta porrasta ovat kuitenkin irrotettavat, niin siivous onnistuu myös lauteiden alta.
Vaaleaan saunaan valitsimme valkoisen Tulikiven kiukaan. Kun muuten muodot ovat kulmikkaita, niin kiukaaksi valitsimme pyöreän Kuura 1 -mallin.
Saunan tunnelman viimeistelin linjakkaalla löylysangolla ja kiululla ja tekstiileihin valitsin ikat-kuvioa.
Saunomisversiota on meillä kaksi. Näin lauanataisin yleensä perhesauna, jossa pikkuväki viskoo vettä sinne tänne. Saunan jälkeen mennään pyyhkeissä ja kylpytakeissa sohvalle katsomaan telkkaria ja syödään hedelmäsalaattia. Tämä hedelmäsalaatin syöminen on perinne jo omasta lapsuudestani. Hauskaa perheen yhteistä puuhaa, mutta ehkä saunomisversio numero 2, on kuitenkin se itselle vieläkin rentouttavampi. Se toteutuu satunnaisesti usein vähän yllätten arki-iltana. Siihen kuuluu kynttilä, naamio ja saunajuoma. Parasta on istua leppoisissa löylyissä pitkään, ja antaa vain ajatusten vaeltaa.

Leppoisia tai kipakoita lauantailöylyjä, kummat ovatkaan ne oikeat löytyt sinun makuusi.


*Pojan Luinspa nallekorvainen ponchopyyhe saatu yhteistyössä Pikkuvaniljan kanssa.

9 kommenttia:

 1. Hei, ihana sauna, meillekin joskus tulossa sauna ja ph remppa ja malliltaan se on samanlainen. Meillä on nyt hirmuiso löylyhuone kiinnostaisi kovasti nuo teidän saunan mitat, paljonko teillä on syvyyttä ja leveyttä? Kiitos etukäteen jos vastaat, olisi meille tärkeä tieto kun ei itse osaa hahmottaa tuota tulevaa saunan kokoa. Teillä on muuten ihan mielettömän kaunis koti :).
  Terveisin Teija

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kivasta kommentista! :) Tarkistin mieheltä meidän saunan mitat, ja hän muisteli, että ne ovat 1m45cm X 2m70cm. Toivottavasti tästä oli apua. :)

   Poista
 2. Kaunis sauna teillä ja ihanan valoisa. Oliko tuo lattia mikrosementtiä?
  Minä remppasin meidän vessan lattiat tuolla mikrosementillä viime kesänä, joten siksi kiinnostaa:)
  Saunominen on parasta ja itse olen himosaunoja. Muistan ajat kun tytöt olivat pieniä ja meillä oli myös tuo saunominen vähän enenmmän tyttöjen ehdoilla. Milloin houkuttelin mehujään kanssa, jotta istuisivat hetken rauhassa. Nykyisin ne menee tuolla poikaystävien kanssa ja ei vois enää vähempää kiinnostaa saunominen:D
  Minä pidän myös tuosta naamio, kynttilä saunajuoma linjasta kuitenkin nyt, kun saan keskittyä vain itseeni! Tähän lisään tietysti istuskelun parvekkella. Sieltäpä juuri tulin:) Mukavaa lauantai-iltaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ihanasta kommentista. Hauskoja muistoja. <3 Vauhdikasta se on pienten lasten kanssa, mutta aika tosiaan kiitää, ja kai nuo meidänkin pojat on yllättävän nopeasti niin isoja, että minun kanssa eivät enää ehdi saunoa. Taidan napata tuon mehujääidean. :) Mikrosementtiä on tosiaan lattia. Se on kyllä kiva materiaali kylppärissä. :) Mukavia löylyhetkiä! :)

   Poista
 3. Teidän sauna on täydellinen <3
  Jos joskus saan uuden saunan - on se myös vaalea.

  VastaaPoista
 4. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 5. Hei, Meille on suunnitteilla hieman samantyyppiset lauteet. Pohdintaa on aiheuttanut hieman ratkaisujen kestävyys. Miten teillä on esim. nuo rappusten "jiiraukset" kestäneet?

  Kiitos! :)

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!