Veljesten menopelit eli Bugaboo Donkey

keskiviikko 26. lokakuuta 2016


Eilen ja tänään satoi räntää, mutta kauniit syyssäätkin ovat onneksi suosineet. Meidän poikien loppukesästä hankitut menopelit, eli Bugaboo Donkeyt ovatkin päässeet kurvailemaan katuja. Isoveljen vaunuvalinnasta eli Bugaboo Buffaloista tekemäni postaus (täällä) on edelleen yksi luetuimmista postauksista Kuistin kautta -blogin historiassa, joten ajattelin kirjoitella nyt näistä Donkeystakin. Samalla tässä sivussa tulee myös jonkin verran kokemuksia Buffaloista, joita jo silloin aikoinaan lupasin. Lyhyesti voin heti sanoa, että Buffalot olivat meidän esikoiselle juuri oikea valinta, eikä meillä ole niistä valittamista. Me olemme esimerkiksi pärjänneet oikein hyvin ilman erillisiä matkarattaita. Buffalot ovat kulkeneet mukanamme ihan kaikkialla, myös lento- ja laivamatkoilla.


Ensin raskausaikana mietimme pärjäisimmekö samoilla Buffaloilla pikkuveljenkin kanssa. Aika äkkiä kävi kuitenkin selväksi, että meidän 2,5-vuotiaalla on meno vielä sellaista, että pelkkä seisomalauta ei riittäisi ja tuplarattaat tarvittaisiin. Muutaman sellaisen kokemuksen kuultuani, että isompi sisarus on kaupungin vilinässä päättänytkin yllättäen loikata seisomalaudaltaan tielle, kuulosti sen verran pelottavalta skenaariolta, että varsinkin turvallisuuden vuoksi päädyimme hankkimaan tuplarattaat. Seisomalaudankin näihin toki voi sitten hankkia, kun isoveli ei enää omaa istuinta tarvitse. Halusin myös, että molemmat pojat voivat tarvittaessa nukkua päiväunet rattaissa.

Facebookin kirppisryhmät ovat välillä aikamoisia, mutta tässä tapauksessa homma toimi ihan täydellisesti. Emme siis ostaneet näitä vaunuja uutena, vaan saimme vaihdettua vaunut päikseen sellaisen perheen kanssa, joka halusi Buffalot. Miten kätevää, kun molemmat saivat mitä halusivat. Nämä menopelit olivat niin hyvin pidetyt, että ne olivat kuin uudet. Edellisillä käyttäjillä vaunut olivat olleet käytössä yhdellä lapsella, joten vaihdossa Donkeyssa ei meille tullut toista ratasosaa. Niitä myydään kuitenkin erikseen, joten me vain hankimme sen vielä lisävarusteena.  
Vertailimme joitakin muitakin tuplarattaita, mutta lopulta montakin syytä puolsi päätöstä pysyä samassa tutussa merkissä.


5 syytä miksi (nytkin) päädyimme Bugaboohun:

1. Ensinnäkin tutut systeemit veivät voiton. Kun on kerran Bugaboon systeemeihin tottunut, niin muut eivät tuntuneet ollenkaan niin helpoilta ja loogisilta käyttää. Monet toiminnothan ovat juuri samanlaiset Buffaloissa kuin Donkeyssakin.
2. Monissa sisarusrattaissa lapset ovat joko peräkkäin tai toisen paikka on rattaiden alla. Me halusimme, että veljekset saa vierekkäin. Tämän takia olennaista oli myös "karavaanin" leveys. Donkyt eivät kahdelle levennettyinä ole ne markkinoiden kaikkein kapeimmat, mutta kapeat silti. Vielä ei ole mitään sellaista paikkaa tullut, mihin näillä ei olisi mahtunut ihan yhtä lailla kuin Buffaloillakin. 
  3. Ehkä se tärkein syy valinnalle on Donkeyn muunneltavuus. Donkeyn käyttöikää pidentää se, että niitä voi muunnella sekä yhdellä että kahdella lapselle. Rungosta napsautetaan vain muutama lukko ja levennetään tai kavennetaan. Koska vaunut hankittiin meille jo loppukesästä, niitä pystyi heti käyttää isoveljelle Mono -versiona. Nyt kun vauva on syntynyt, käytössä on vaunu- ja ratasaosa eli Duo. Sitten kun isoveli ei enää tarvitse rattaita, voi taas palata yhden lapsen versioon. Itseasiassa on myös nyt jo kätevää, että jos lähden vauvan kanssa vain kaksin liikkeelle, voin jättää isoveljen ratasosan kotiin.
4. Kaiken käytännöllisyyden lisäksi en tietenkään voi tässäkään kohtaa ohittaa estetiikka. Bugaboot ovat minusta ne moderneimmat ja tyylikkäimmät menopelit. Esikoisen vaunuvalintaa tehdessä harmittelin, että All black-runkoa ei vielä silloin saanut kuin Cameleon malliin. No nyt näissä on tuo äitiä miellyttävä yksityiskohtakin kunnossa.
5. Mono-versioon kuuluva (eli yhden vaunu- tai rasosan kanssa käytettävä) säilytyskori on osoittautunut ihan parhaaksi. En ihmettele, että moni valitseekin Donkeyt myös yhden lapsen vaunuiksi, juuri tämän säiltyskorin takia. Koska moni siis pohtii Buffaloiden ja Donkeyn välillä tein vähän vertailua siitäkin näkökulmasta.


Eroja Buffalon ja Donkeyn välillä:

- Buffaloissa on umpirenkaat, kun Donkeyssa taas ilmalla täytettävät. Tästä olin ensin vähän harmissani, mutta itse asiassa ilmalla täytettävät tuntuvat ehkä vieläkin hieman ketterämmiltä. Pumppu kulkee myös helposti alaosassa mukana, ja itse asiassa me emme ainakaan ole sitä vielä kertaakaan edes tarvineet, vaikka rattaat ovat tosiaan olleet meillä isoveljellä käytössä jo loppukesästä alkaen. 
- Donkeyssa vaunuosan päällikangas kiinnitetään tarroilla kun Buffaloissa taas vetoketjulla. Vetoketju oli minusta jotenkin tiiviimpi, mutta tarrat taas nopeammat. 
- Turvakaareet eivät Donkeyssa käänny, vaan ne pitää irrottaa, kun taas Buffaloissa sen saa vain käännettyä sivuun. Tätä ominaisuutta vähän kaipaan, koska nyt aina pelkään, että turvakaari jää tai putoaa, kun sen joutuu aina kokonaan irrottaa.
-Ratas- ja vaunuosat ovat Buffaloissa leveämmät kuin Donkeyssa. Meidän esikoinen on kuitenkin niin pienikokoinen, että hän mahtuu talvivaatteissakin oikein hyvin myös Donkeyn ratasosioon. Pikkuveli on eri mallinen, mutta ei iso hänkään. Uskoisin, että vaunuosaan hän mahtuu hyvin niin pitkään kunnes hän muutenkin siirtyisi rattaisiin. Nähtäväksi sitten jää, miten pitkään hän mahtuu rattaiden istuimeen.Vielä lopuksi jotain meillä käytössä olevista lisävarusteista:

Juomatelineessä kulkee minulla yleensä vesipulloni, koska en juo kahvia säännöllisesti. Kaupungilla siihen kuitenkin saa kätevästi myös sen take away -lattensa.
Bugaboon toppapussi on meillä ollut käytössä ratasosan kanssa. Vaunuissa vauvalla taas on täällä esittelemäni Pikkuvaniljasta saatu Baby´s Only lämpöpussi*.
Turvakaarien ja työntökahvan tekonahkaiset suojat teetin erikseen suojaamaan ja viimeistelemään ulkonäön. Uudemmissa versioissa on kuulemma nykyisin aina jo valmiiksi nahkaiset kahvat ja turvakaaret. Vaunujen mukana saimme edelliseltä omistajalta säilytyskorin päälle tarkoitetun suojan, niin että esimerkiksi talvella koriin ei sada lumi. Vaunuleluna roikkuu mustavalkoinen virkattu kissa, ja kesällä käytössä on vielä aurinkokuomu, joka ei kerää lämpöä niin kuin musta kuomu.


Tätä postausta ehdittiinkin jo toivoa, ja vaunuja hankkiessa itsekin kaipasin muiden käyttökokemuksia. Vaikka Bugaboon vaunuihin olen itse ollut tyytyväinen, ja niihin mieltynyt, niin muistutan, että kokemukset ja tarpeet ovat aina joka perheessä tässäkin asiassa yksilöllisiä.
Vaunuliikkeistä saa varmasti asiantuntevaa apua niin Bugaboon kuin muidenkin merkkien suhteen. Toki lisäkysymyksiä voi minullekin kommentteihin jättää tai laittaa sähköpostia, ja vastailen niihin sitten oman kokemukseni mukaan.


*Lämpöpussi saatu yhteistyössä PikkuVaniljan kanssa

2 kommenttia:

 1. Heippa!

  Tämä on kyllä vanha postaus jo, mutta googlen kautta tähän eksyin. Onko siis näissä Donkeyssa olemassa ratasosaan mitään jalkapeitettä?
  Oletteko lumessa kulkeneet ja miten pelittää?
  Entä onko hankaluuksia ollut ilmakumien kanssa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ratasosaan meillä on toppapussit talveksi. Toinen niistä on bogaboon. Muuten sadesuoja ja/tai viltti on kesällä riittänyt. Ilmarenkaiden kanssa ei ole ollut mitään ongelmia. Ihan todella harvoin on tarvinnut edes täyttää. Bogaboota myyvissä liikkeissä osaavat varmasti kertoa, jos tarvitset jotain tarkkoja tietoja. ;)

   Poista

Kiitos kommentistasi!