Lastenhuoneen taulukollaasi

sunnuntai 19. kesäkuuta 2016
Taulukollaasit ovat minusta kiva tapa saada huoneeseen ilmettä. Meiltä löytyy nyt jo talosta kaksikin taulukollaasia ja saattaapa niitä tulla vielä lisääkin. Tämän viikon lastenhuoneteeman mukaisesti nyt on vuorossa kuitenkin juuri se lastenhuoneen kollaasi, ja lisäksi muutama ajatus yleisemminkin taulukollaasin kokoamisesta.


Minusta kivoin kollaasi syntyy, kun kuvia valitsee sekä visuaalisella että sisällöllisellä periaatteella. Kuten laajemmassa lastenhuoneen esittelyssä kerroin itselleni luontaista on jatkaa muun kodin kanssa samaa linjaa myös lastenhuoneeseen. Tämän kollaasin värimaailma noudattelee siis tuttua mustavalkoharmaata linjaa, ja leikitellä voi sitten muissa asioissa. Seinällä riittää tilaa, joten tätä kollaasia on helppo myöhemmin jatkaa vaikka lasten itsetekemällä taiteella. Tämänhetkiset kuvat olen kerännyt ajan kanssa, koska minusta kerrokset, tarinat, muistot ja merkitykset kuvien takana ovat kiinnostavia.


Kaksi pientä ylintä kuvaa (pilvi ja aurinko) ovat Granitista, ja ne ovat olleet jo pikkumiehen hoitopisteen seinässä vauvana. Niihin ja toisessa ylänurkassa olevaan pojasta vastasyntyneenä otettuun kuvaan liittyy muistoja ihan hänen alkuajoistaan. Autokuvan poika on saanut isältään tuliaisiksi Saksasta Mersu-museosta. Iskä toi silloin myös pojan vanhanmallisten autojen kokoelmaan vastaavan pikkuauton. Taulu jossa on Pieni nokipoika -laulun sanat, on lahja pojan toisilta kummeilta. Se on osuva meidän pienikokoiselle pojalle. Pojan nimestä tuleva O-kirjain taas on hänen toisilta kummeiltaan Tanskan tuliaisena ja synttärikorttina saatu Design letters -kortti. Onneksi kummitäti kertoi ääneen ajatuksensa, että sen voisi laittaa pojan huoneeseen, koska korttihan sopii kollaasiin paremmin kuin hyvin. Kumpikaan kummitädeistä ei muuten tiennyt lahjat antaessaan, että olin hiljalleen kerännyt kuvia tähän kollaasiin, mutta niin ne ystävät vain usein osaavat lukea ajatuksia. Panda- ja nallejulisteet näittekin jo TELLKIDDO-arvonnan yhteydessä. Nalle on oikeastaan tulevan vauvan, ja se saattaakin vielä muuttaa joksikin aikaa vauvan nurkkaukseen meidän makuuhuoneeseen. Tilalle poika voi vaikka taiteilla itse jotain. Pikkuveli todennnäköisesti jossain vaiheessa muutta kyllä sitten samaan huoneeseen, tauluineen päivineen. Kun yhteistyön merkeissä Zico´s homen kanssa sain valita isoveljelle oman TELLKIDDO-julisteen, niin päädyin pandaan*. Poika tykkää yleisestikin eläimistä, ja varsinkin juuri pandoja löytyy huoneesta sieltä täältä.
Alanurkasta löytyy vielä Half moon ja tiipii-tapettien palaset kehystettynä, kun noita samoja Ferm livingin kuoseja löytyy huoneesta muualtakin.


Rennossa taulukollaasissa kuvat voivat olla seinällä periaatteessa melkein miten vain. Erilaisia ja erikokoisia kuvia ja kehyksiä voi hyvin yhdistellä. Koska vaihtoehtoja riittää, ainakin itse kaipasin jotain logiikkaa, jota hommassa noudattaa. Yleensä rennoissakin kollaaseissa kokonaisuus on todellisuudessa harkittu, ja taustalla on jokin ajatus jota on noudatettu. Pinterestin Gallery wall -kansiostani voi hakea inspiraatiota, ja tässä vielä muutama huomio/vinkki kollaasin tekemiseen, jos sellainen on mielessä.

1.
Ehkä itsestäänselvää, mutta silti ensimmäinen ja tärkein neuvoni kollaasin luomiseen on, että kuvia, kehyksiä ja värejä kannattaa ihan konkreettisesti sommitella keskenään ennen kuin alkaa iskemään nauloja seiniin. 
Pinterestissä näin esimerkiksi vinkin, jossa kaikista tauluista oli tehty ikäänkuin paperimallit (klik). Paperimallien siirteleminen on aika paljon helpompaa kuin kehysten, mutta toisaalta paperimalleista puuttuu ne itse kuvat, jotka koko hommassa ovat tietysti aika olennaisia. Kehysten muotojen ja paikkojen hahmottelussa tuo konstikin varmasti silti toimii. Itse sommittelin tauluja kuitenkin ihan vain lattialle. Seinälle nostettuna kokonaisuus voi kuitenkin näyttää erilaiselta, siksi napsin lattialla makaavasta hahmotelmasta aina välillä puhelimeen kuvia, ja seisoin sitten kuva kädessäni seinän edessä. Eri versioiden vertaileminen onnistui näin paremmin.

2.
Toinen vinkkini on, että taulujen asettelemisessa kannattaa käyttää jo tilassa olemassa olevia linjoja. Taulujen yläreuna voi esimerksiksi noudattaa ikkunalinjaa. Tässä huoneessa seinä oli melkeinpä tyhjä, joten tätä ohjetta en oikeastaan itse juurikaan voinut hyödyntää. Kollaasi kuitenkin sijoitettiin pöytään nähden keskelle ja niin, että vieressä olevan kaapinkin voi joskus vaihtaa sen alle.

3.
 Tässä kokonaisuudessa kehyksiä on erikokoisia, mutta ne on aseteltu ikään kuin näkymättömän nelion sisään. Näin mikään kuva ei näytä siltä, että se karkaisi kollaasista. Kolmas vinkkini on siis se, että kollaasin ympärille voi ajatella ikään kuin suuret näkymättömät kehykset.

4.
Neljäs huomioni on, että (huolimatta tuosta vakavasta ilmeestäni kuvassa ;) ) tämäkään homma ei ole mitään tähtitiedettä. Se mikä ei toimi yhdessä kokonaisuudessa, voikin toimia toisessa ja toisin päin. Omaan silmään ja fiilikseen kannattaa siis luottaa. Kuvia kehyksiin voi aina vaihdella, eikä se niin vakavaa ole, jos virhemittauksen vuoksi yksi reikä onkin väärässä kohtaa. Sieltä se ylimääräinen reikä autokuvan alta meilläkin löytyy. :)


*Panda-juliste saatu blogiyhteistyössä Zico´s homen kanssa

6 kommenttia:

 1. Onpa kivan näköinen kokonaisuus, lastenhuoneeseen sopiva, mutta ei mikään riemunkirjava. Ja hyvät ohjeet taulukollaasin kokoamiseen, eihän se tosiaan tähtitiedettä ole, mutta vähän ajatusta tarvitaan. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, että tykkäät lastenhuoneen tyylistä. :) Ajattelin, että jos näistä muutamasta vinkistä olisi jollekin apua taulukollaasin kokoamisessa ja kun sen tekeminen on oikeasti tosi kivaa, kun tosiaan on vain vähän ajatusta. :)

   Poista
 2. Näyttää hyvältä ja vinkit oli myös paikallaan. Kiitos niistä! Mä oon jo parin vuoden ajan haaveillut valokuvaseinästä meidän portaikkoon (ala- ja yläkerran välille), mutta vielä ei oo rohkeus (eikä aika) riittänyt. Vuosien varrella on kertynyt niin paljon valokuvia ja ne olisi kiva saada esille. Portaikossa ne voisivat ilahduttaa päivittäin moneen kertaan. Haasteena on portaiden nouseva linja ja korkeus. Kauheasti virhereikiä ei viitsisi kiviseinään portailla. Seinällä on paikat valaisimille ja ajatuksena onkin ollut, että hankitaan ensin mieluisat valaisimet, joista yhden kohdalle lähetään rakentamaan kollaasia/seinää meidän hääkuvan ympärille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, jos vinkeistä on iloa. :) Minäkin haaveilin joskus kollaasista portaikkoon. Se on nyt kuitenkin tyyliltään niin minimalistinen, että kuvat ei ehkä siihen oikein sovikaan. Sinun suunnitelmasi kuulostaa hienolta! :)

   Poista
 3. Todella kiva kollaasi ja tuossa ekassa kuvassa muutekin jotekin tosi kiva fiilis!

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!