LÖYTÖ: Second hand wieniläistuoli

torstai 30. huhtikuuta 2015Olen pitkään etsinyt vanhaa second hand wieniläistuolia. En ole mitenkään aktiivisesti kolunnut läpi jokaista antiikkiliikettä tai nettiä, mutta kuitenkin pitänyt silmät auki, jos sellainen sattuisi osumaan kohdalle hyvään hintaan. Tammikuussa myös listasin sellaisen sydämentykytyksiä aiheuttavien sisustushaaveiden listalle.
Tässä joku aika sitten päädyin ihan muissa asioissa tori.fi -sivustolle, ja siellä haaveiluni kohde odotti minua, onnellista löytäjäänsä. Tuoli on hyvässä kunnossa. Vähän lakkapinta on kulunut, mutta se ei haittaa sillä tarkoitukseni on hioa tuoli, ja sitten maalata se mustaksi. Nykyisellään tuoli on lakattuna liian keltainen. Sopisi kyllä näihin väliaikaisen kodin lattioihin, mutta jos en tykkää tuosta tuolin sävystä, voitte arvata mitä sitten tykkään tästä lattian sävystä. 
Tsekkiläinen TON on valmistanut wieniläistuoleja jo vuodesta 1859 alkaen. En tiedä onko tämä tuoli aito TON, mutta ainakin sen malli vastaa aitoa TON 14 mallia, ja mitat ovat samat. Olen törmännyt aidosta TON 14 tuolista kahteen erilaiseen versioon. Toisessa selkänojan molemmin puolin on lyhyet taivutetut pätkät, kun taas toisessa niitä ei ole, kuten omassani. 
Wieniläistuoleja on näkynyt paljon blogeissa, eikä ihme tuoli on oikea klassikkojen klassikko, ja kokenut jonkilaisen uuden tulemisen viime vuosina. Uudelleen tuleminen näkyy myös kysynnässä, ainakin täällä pääkaupunkiseudulla. Vaikka tuoleja on valmistettu valtava määrä ja niistä periaatteessa pitäisi olla tarjontaa, ihan helppo niitä ei ole löytää. Tuoleja myydään toki uutenakin, mutta minä etsin nimenomaan vanhaa yksilöä tuunattavaksi. 
Wieniläistuoli-nimityksen tuoli on saanut siitä, että aikoinaan hyvin nopeasti ne päätyivät Wienin kahviloihin. Tämä tuoli herättääkin varmasti mielikuvia sen ikonisuuden takia. Itselleni tämä on myös teatterituoli. Niin usein se näkyy näyttämöllä, koska se sopii monelle aikakaudelle ja on totuttu näkemään eri ympäristöissä. Tuoli on kaunis, eikä tee silti liian suurta numeroa itsestään. Koska tuoli on niin kevyt, sitä on helppo liikutella esim. tanssinumeroissa. Tämän tuolin hankin kyllä ihan kotiin, mutta eihän sitä tiedä, voihan olla, että se joskus päätyy esityksiinkin. TON tuoleja on muuten myös lasten kokoja, miten söpöä. 
Joku ehkä muistaa toisenkin tuolilöytöni viime kesältä. Varsinaisesti en Valantin Ystävä-tuolia tainnut silloin täällä esitellä, mutta ainakin mainitsin löydöstäni. Löysin myös ystävätuolin tori.fi:stä todella löytöhintaan. Valantin ystävä -tuoli sai talven aikana uuden verhoilun, mutta en ole muistanut sitä edelleenkään täällä varsinaisesti esitellä. Tulevaan taloon olen jo miettinyt sille täydellisen paikan. Tässä väliaikaisessa kodissa sille ei ole vielä ihan kunnollista paikkaa, ja se majailee vähän hölmössä paikassa makuuhuoneessa. Tuoli itseasiassa muuten vilahtikin Tallinnan tuliaiset postauksessa, mutta kyllä se silti ansaitsisi vähän enemmän ns. palstatilaa. Ehkä kaksi tuolilöytöäni pääsevät yhteiskuvaan, kunhan vain saisin jälkimmäisenkin kuvauskuntoon. 

2 kommenttia:

  1. Meillä oli kotona samanlainen tuoli 70-80 -lukujen taitteessa. Se meidän oli ainakin jäljitelmä. Kuvasta päätellen veikkaan tämänkin olevan, mutta viis siitä, kaunis se kuitenkin on.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näitä tuoleja on tosiaan juuri tuohon aikaan löytynyt monista kodeista. Voi hyvin olla, että tämäkin tuoli on toisaan sen ajan jäljitelmiä. Kauniita ovat toisaan joka tapauksessa kaikki Wieniläistuolit. :)

      Poista

Kiitos kommentistasi!