Svenskt Tenn: Pop up ja haavelista

tiistai 22. toukokuuta 2018

pieni maljakko

Yksi sisustusliike, jossa Tukholmassa käydessä aina piipahdan on ikoninen Svenskt Tenn, ja listasinkin sen myös  Tukholman sisustusliiketärpit-listalle viime syksynä. Svenskt Tenn on saatu nyt Suomeen pop upin muodossa Stocmannille. Osaston avaamisen jälkeen sain pari päivää pidäteltyä, ja sitten jo löysin itseni sieltä ihastelemasta. 


Svenskt Tennille tunnusomainen runsas tyyli ihastuttaa minuakin omassa ympäristössään, vaikka en tuota tyyliä omaan harmoniseen kotiini toteutakaan. Jos yhtään seuraa Ruotsalaisia sisutuslehtiä tai asunnonvälitysfirmoja, niin ei voi olla bongaamatta Svenskt Tennin huonekaluja ja esineitä erilaisissa sisustuksissa, myös hillitymmissä. Onhan Svenskt Tenn ruotsalaisille vähän sama juttu kuin Marimekko tai Artek meille.Vaikka Ruotsalaisen ikonin tyyli ei yleisesti kohtaa omaani, niin Svenskt Tenn -haavelistani on siihen nähden (ehkä jopa yllättävän) pitkä. Ennen kaikkea heidän sisustus- ja pienesineet ovat ne, joista löytyy omia suosikkejani; maljakoita, kynttilänjalkoja, ja astioita esimerkiksi. Nettikauppa toimittaa myös Suomeen, mutta omat ostokseni olen tehnyt Tukholman liikkeestä, joka on muuten ollut samassa osoitteessa jo vuodesta 1927. Ykkösenä haavelistallani on vuosia ollut messinkinen Knot of friendship -kynttelikkö, jonka Josef Frank on suunnitellut rauhan ja ystävyyden symboliksi jo 30-luvun lopulla. Vaikka olen unelmakynttelikköäni pyöritellyt käsissäni monesti Tukholmassa ja nyt Helsingissäkin, niin edelleen tyydyin vain ihastelemaan sitä. Joku kerta varmasti kuitenkin toteutan haaveeni.
Messinkiä päätyi silti Pop upista ostoskassiini, kun ostin Erika Pekkarin suunnittelemaan ruukkusarjaan kuuluvan ovaalin messinkilautasen. Ajatukseni on, että voin hankkia sen päälle myöhemmin myös sarjan ruukkuja. Syy miksi en aloittanut ruukuista vaan lautasesta on se, että näen tälle tarjottimelle myös muita käyttötarkoituksia. Suunnittelin heti siihen kokoelman tuoksukynttilöitäni talvella ja pieniä maljakoita kesällä, tai yhdistelmä molempia. Tykkään käyttää sisustusasetelmisssa tarjottimia, koska alustan päällä pienet esineet muodostavat kauniin kokonaisuuden, eivätkä näytä seilaavan isolla pinnalla.


Kuvissa näkyvä Tokyo -maljakko/lyhty on myös Tukholman tuliainen Svenskt Tenniltä viime syksynä. Tokyo on Carina Seth Anderssonin suunnittelema, ehkä teillekin tuttu, ruotsalainen klassikko. Anderssonin ajaton maljakkomuotoilu saattaa suomalaisille olla silti vieläkin tutumpi Marimekolta. Itse hankin juuri äitienpäivälahjaksi mummalle ja mummille molemmille Marimekolta vaaleanpunaisen flower-maljakon, joka esimerkiksi on myös hänen suunnittelema.
Tokyo toimii siis lyhtynä, kun alaosa on suunniteltu lämpökynttilälle juuri sopivaksi. Jo pelkästään maljakkona se on todella monikäyttöinen. Pienen suuaukon ansiosta yksittäinen kukka tai oksa näyttää siinä kauniilta, mutta tajusin vasta tässä vähän aikaa sitten kokeilla siihen myös kimppua. Yllätyin miten hyvin siihen mahtuu myös monta kukkaa.
Tokyo-maljakkoa en enää Svenskt Tennin valikoimista löytänyt, mutta pienellä googlaamisella löysin muita ruotsalaisia nettikauppoja, josta sitä tällä hetkellä saa. Pop upissakaan ei siis juuri tätä ollut, mutta sen sijaan muita pieniä maljakkoja kyllä. Mietinkin, että tälle maljakolle voisinkin ryhtyä keräämään seuraa, ja koota pienten maljakkojen sarjan.
Kesällä ajattelin piipahtaa myös Svenst Tenn aiheisissa näyttelyissä, joten kesäsuunnitelmiin on merkitty Hanasaaren kulttuurikeskus ja Didrichsenin taidemuseo.2 kommenttia:

  1. Jos sitä viimein tänään saisi kerättyä itsensä kasaan ja tehtyä päiväretken Stockalle. :) Kyseinen kynttilänjalka on myös minun haavelistallani.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Siellä kannattaa piipahtaa, inspiroiva esillepano ja niin kauniita juttuja ostoskassiin tai vain ihasteltavaksi ja jonon jatkeeksi haavelistalle. Ehkä me molemmat saamme joskus toteuttaa haaveemme siitä kynttilänjalasta. :)

      Poista

Kiitos kommentistasi!