Magnoliahulluus

sunnuntai 12. huhtikuuta 2015


Pitäisiköhän perustaa kukkablogi, sen verran usein tätä flower poweria täällä nähdään. Mutta kun kukat nyt vain ovat niin kauniita. Lempikukkiini kuuluvat pionit, hortensiat, jaloleinikit, ruusut, liljat ja orkideat. Magnolia on kuitenkin suuri rakkuteni, joka ehkä kiilaa jopa koko listan kärkeen. Magnolia on minusta jotenkin mielettömän kiehtova. Magnoliassa ei kukkien aikaan ole vielä vihreyttä, ja kukat karuissa oksissa ovat tuon kontrastin ansiosta lumoavan kauniita. Kiehtovuus syntyy ehkä myös siitä, että kukkien saaminen maljakkoon asti (edes kerran vuodessa), ei todellakaan ole mikään itsestään selvyys. Kukkakaupoissa kausi on niin lyhyt ja tarjontaa vähän.
Olen koko kevään (ja itse asiassa monta edellistäkin) metsästänyt näin keväällä kukkakaupoista magnolian oksia. Aloitin etsinnän jo aikaisessa vaiheessa, mutta silti olin jo luovuttaa, niin kuin monena muuna vuonna olen joutunut tekemään. Nytkin sain kuulla "eioota" tai "joo oli meillä, mutta ei enää". Lopulta löysin oksia joissa oli nuppuja mutta ei yhtään avautuvaa kukkaa. Magnolian nuppujen ympärillä on ensin ikään kuin kova kuori, jotka puu pudottaa pois ennen kuin nuppu aukeaa. Leikkasin uutta imupintaa ja vaihdoin kuumaa vettä, että puuvartiset oksat avaisivat kukkansa. Viimeistään tämän tunnustuksen myötä lyön itselleni sen viimeisenkin kukkahullun leiman otsaan: rehasin nimittäin ensimmäisiä oksia jopa mukanani Pohjanmaalle pääsiäisen viettoon. Kun kerran olin juuri oksat löytänyt, niin en todellakaan halunnut jättää niitä kotiin. Huolimatta sinnikyydestäni ensimmäiset oksat eivät kukkineet. Lopulta kuitenkin löysin oksia, joissa nuppujen kuoret olivat jo pudonneet. Voi sitä riemua, kun kukat alkoivat aurinkoisena päivänä kukkia. Kukat aukesivat todella nopeasti, ja jos en olisi ollut pojan kanssa kotona, olisi paras vaihe mennyt ohi. Napsin pitkin päivää kuvia eri vaiheista.
Pitkään on ajateltu, että näillä leveyksillä Magnoliaa ei ulkona ole helppo saada menestymään. Upea magnolia kuitenkin menestyy myös Suomessa. Magnolia-puita ei silti vielä ole näe kovinkaan paljon. Helsingissä muutamia Magnolia puita on silti ihan yleisissäkin puutarhoissa. Kukkimisaika on niin lyhyt, että jos kukkat haluaa nähdä, ajoitus pitää kyllä olla oikea. Kalliossa vanhan kotimme lähellä, Torkkelinmäen juurella kasvaa muutama magnolia, jotka olen joskus onnistunut näkemään kukkimisaikaan. Viikistä kuulemma löytyy myös. Jos joku tietää muita paikkoja, niin vinkatkaa ihmeessä tälle kukkafriikille. Meidän tulevan talon pihaa suojaa kallio, joten aion ainakin yrittää istuttaa talon pihalle magnolian. Pariisiin olisi myös ihana matkustaa keväällä juuri magnolian kukkimisen aikaan. Näin juuri joitakin kuvia Pariisin kukkivista puista, WAU!
Nämäkin kuitenkin riitävät minulle. Allekirjoitimme muuten viime viikolla talotoimittajan kanssa paperit talosta. Nostimme miehen kanssa sinä iltana samppanja lasilliset yhden tärkeän vaiheen kunniaksi. Saamme ensi tai viimeistään seuraavalla viikolla kuvia, joten ehkä uskallan sitten täälläkin jo vilauttaa jotain. Tulen varmasti aina keväisin muistamaan, että talokaupat tehtiin magnolia-aikaan.

16 kommenttia:

 1. Täällä ilmoittautuu toinen kukkahullu! Magnoliat ovat olleet yksi rakkaudenkohteistani jo monien vuosien ajan <3 Meiltä löytyy kotitalon pihasta Kirkkonummelta parikin (melko pientä) magnoliaa (äitini on puutarhuri): toinen kukkii aikaisemmin ja ilman lehtiä, toinen taas kesäkuun aikana valkoisin kukin ja vihrein lehdin :) En malta odottaa, että kaunokaiset avaavat taas nuppunsa ja pääsen ihastelemaan ja nuuhkuttelemaan niitä päivän mittaan aina kun kuljen ohi lenkille koirien kanssa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi, magnoliat kotipihassa kuulostaa ihanalta, kuten kirjoitinkin se olisi omakin haaveeni .❤️

   Poista
 2. Magnolia on ihana! Nuo kukatkin on jotenkin niin symppikset, rutussa ja nukkaiset kuin vastasyntyneen vauvan iho <3 Harmi, ettei se menesty täällä 4.kasvuvyöhykkeellä asti :(

  Lyydia

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihana vertaus. ❤️ Sinunkin täytyy tehdä sieltä pyhiinvaellusmatka magnolian kukkimisaikaan näille leveyksille. ...taii sitten sinne Pariisiin. :)

   Poista
 3. Voi, juuri viikonloppuna messuilla ihastelin magnoliapuita, mutta en uskalla meidän pihalle ottaa. Kesällä piha on aurinkoinen ja todella lämmit, mutta talven viimat puhaltavat mereltä päin niin, että herkemmät kasvit ei kyllä kestä. Onneksi voi ihastella kuvia. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin kyllähän magnolia vaatii sopivat olosuhteet pärjätäkseen. Kvien lisäksi oksiahan voit toki hankkia, jos onnistut löytämään. :)

   Poista
 4. Me ollaan kerran oltu Bremenissä Magnolian kukkimisaikaan, se kauneus <3. Meillä on eteläseinustalla pienen pieni alku, mutta kukkinut se ei vielä koskaan ole, hengissä kuitenkin, ehkä joskus saan nähdä kukan siinä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Bremenin kukkivat magnoliat oli varmasti kaunis näky! <3 Toivottavasti teidän omakin magnolia alkaisi joskus kukkia.

   Poista
 5. Magnoliat ovat ihania, rakkaus niihin syveni viime vuoden Pariisin matkalla, jolloin magnoliat olivat siellä ihanasti kukassa. Nyt jännityksellä odotan kukkiiko siirtolapuutarhaani viime kesänä istuttamani pensas ensimmäistä kertaa, alku ainakin näyttää lupaavalta - magnoliassa on pari silmua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinä olet siis saanut kokea haaveni Pariisin kukkivista magnoliapuista. Olen hieman kateellinen, varmasti kaunis näky. <3 Pidän peukkuja, että siirtolapuutarhassakin magnolia kukkii. :)

   Poista
 6. Hei tuli tästä mieleeni.Tyttärelleni on istutettu oma magnolia puu miesystäväni tykö Saksassa.Sitä tyttö hoivaa ja "lannoittaa innolla sielä ollessamme.Kaunis se on kyllä kun kukkii vaikka on vielä pieni.Naapurissa siellä on isompi magnolia puu takapihan suojassa.Todella ihana kun sen näin ensimmäistä kertaa.Teki mieli jäädä pidemäksi aikaa sitä katselemaan tv Suvi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Magnoliapuu omalla pihalla kuulostaa ihanalta. Se on minunkin haaveeni. Magnolia on kyllä niin lumoava.:)

   Poista

Kiitos kommentistasi!